Ekoloji 2013 Sempozyumu başladı

Her yıl düzenlenen ve bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen ''Ekoloji 2013'' sempozyumu, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Rektörlük Konferans Salonu’nda başladı.

GÜNDEM 6.05.2013 01:20:00 0
Ekoloji 2013 Sempozyumu başladı
NÜFUS VE TÜKETİM OLGUSU ARTIYOR
Sempozyumun açılış törenine, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, NKÜ Rektör Yardımcıları, öğretim görevlileri, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı. NKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Gençtan, Ekoloji Sempozyumu Düzenleme Kurulu adına açılış töreninde yaptığı konuşmada artan nüfus ve yaşam standartlarının yükselmesinin tarım, toprak ve su gibi alanlarda yol açtığı tehlikelere değindi. Prof. Dr. Gençtan, “Günümüzde nüfus ve tüketim olgusu tahmin edilemeyecek hızla artmaktadır. Hızla artan tüketimin karşılanması için doğal kaynakların tüketimi artmaktadır. Dünyadaki bu kötü gidişi durdurmak için ülkeler, çıkarlarını göz ardı ederek, bir takım çalışmalar gerçekleştirmektedirler” dedi.
 
ÇEVRE DOSTU TEKNOLOJİLER GELİŞTİRİLMELİ
Sempozyumun açılış töreninde konuşan NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Ekolojinin önemine dikkat çekerek, “Ekoloji genel anlamıyla canlıların çevresi ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalı olarak tanımlanırken, son yıllarda artan çevre sorunlarıyla birlikte kapsamı değişmiş, sağlıklı yaşam koşullarını inceleyen bilim dalına dönmüştür” dedi. Dünya nüfusunun hızla arttığını belirten Şimşek “Buna bağlı olarak tüketim de ileri boyutlara ulaşmıştır. Teknolojik gelişmelerle birlikte dünyadaki sorunlar ciddi boyutlara ulaşmıştır. Böyle çalışmalar ile çevre sorunları alanında farkındalık yaratılmalı, çevre dostu teknolojiler geliştirilmeli” dedi.
 
EN ÖNEMLİ GELİŞME TARIM
Sempozyumun açılış bildirisi, NKÜ Ziraat Fakültesi Tarım Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Gençtan’ın “Ekoloji ile Tarım” konulu sunumuyla başladı. Prof. Dr. Gençtan, insanlık tarihinin en önemli gelişmesini 12 bin yıl önce başlayan ‘tarım’ olarak tanımladı. İnsanlık tarihinin en önemli gelişmesini tehdit eden en önemli sorunun nüfus artışı olduğunu belirten Prof. Dr. Gençtan, “Küresel ısınma, sera etkisi, hava, su ve toprak kirliliği, erozyon gibi tehlikeler, ekolojik düzeni tehdit etmektedir” ifadesini kullandı.
 
DÜNYAMIZI TEHDİT EDİYOR
“Ekosistem ve Ekolojik Denge” konulu açılış bildirisini ise NKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Altın sundu. Prof. Dr. Murat Altın, “Bir ekosistemdeki canlılara ait biyolojik ve fizyolojik aktivitelerin hiçbir şekilde sorun yaratmayacak şekilde devam etmesine ekolojik denge denir. Bitkiler ve hayvanlar ortamlara uygun olarak değişimler göstermektedir. Ekosistemlerin bozulması canlıların bu düzenini, dolayısıyla dünyamızı tehdit etmektedir” dedi.
 
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK
İstanbul Orman Bölge Müdür Yardımcısı Şahin Aybal, 4 ili bünyesinde bulunduran bölgenin orman varlığı, biyolojik çeşitliliği ve ağaç çeşitlerini anlattı. Aybal, Bölge Müdürlüğünün ekolojik çeşitliliğe katkısını dile getirirken, ormanları tehdit eden tehlikelere karşı geliştirilen projelerden bahsetti. Açılış töreninin ardından sempozyumda emeği geçenlere teşekkür plaketi takdim edildi.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ