“Rahat bir nefes, aktif bir yaşam”

7 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, astım tedavisinin amacının hastalığı kontrol altına almak ve sağlanan iyilik ha

GÜNDEM 6.05.2013 00:59:00 0
“Rahat bir nefes, aktif bir yaşam”
KONTROL ORANI YÜZDE 22
Astımlı bir hasta için kontrol altında olmanın “Gündüz astım yakınması bulunmaması, gece astım nedeni ile uyanmama, hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması, nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması, günlük islerin engellenmeden yapılabilmesi” demek olduğunu söyleyen yetkililer “Çabalarla ülkemizde ve dünyada astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı artmaktadır ancak halen istenen düzeyde değildir. Güncel verilere göre ülkemizde üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvuran astımlılarda dahi tam kontrol oranı yüzde 22’dir” dedi.
 
YÜZDE 25’İ YILDA BİR KEZ KRİZE GİRİYOR
Halen 4 astımlıdan birinin yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurduğunu söyleyen yetkililer “Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10'undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40'nın obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir” diye konuştu.
 
YÜZDE 50 AZALTILMASI HEDEFLENİYOR
Astım için Küresel Girisim (GINA-www.ginasthma.org) önderliğinde sürdürülen Dünya Astım Günü aktiviteleri ve bu konudaki diğer çabalarla önümüzdeki 5 yılda astıma bağlı hastanede yatışlarının yüzde 50 azaltılmasına yönelik bir kampanya başlatıldığını belirten yetkililer “Bu amaca ulaşmak için astım hastalığının önemi ve hastalığın kontrol kavramı konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Erişkinlerde işgücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalık için başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, sağlık personeli ve eczacıların bilgilendirmesi önem kazanmaktadır” dedi .
 
ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK
Bu yıl da "rahat bir nefes, aktif bir yaşam" sloganıyla 7 Mayıs Dünya Astım Günü'nde tüm dünyada olduğu gibi Tekirdağ’da da etkinlikler ve bilgi paylaşımı yapılacağını söyleyen yetkililer, “Merkez ve tüm ilçelerde 7 Mayıs günü alışveris merkezlerinde kurulacak standlarda astımla ilgili broşür ve astım kontrol testleri dağıtılacak; doktor kontrolü ve düzenli ilaç tedavisi ile astımlıların hayatlarını kısıtlanmadan yasayabilecekleri vurgulanacak” bilgisini verdi.
 
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN