İlişkilerimiz daha da güçlenecek

6. Uluslararası Balkan Forumu'na katılmak üzere Edirne'ye gelen Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri, Edirne Valisi Hasan Duruer'i makamında ziyaret etti. Tahiri, gerçekleşen ziyarette yaptığı konuşmada, forum

GÜNDEM 3.05.2013 21:39:00 0
İlişkilerimiz daha da güçlenecek
ÇOK ORTAK YANIMIZ VAR
Türkiye'ye, Kosova'ya sunmuş olduğu destekten ötürü teşekkür eden Tahiri, “Bizim iki halk olarak hem tarihsel, hem de kültürel bağlılığımız var. İnanıyorum ki ilerleyen zamanlarda mükemmel olan ilişkilerimiz daha da güçlenecektir. Ben aynı zamanda Edirne Valiliği'ne Kosova'ya sunmuş olduğu bu dostluk için teşekkür ediyorum. Burada çok sayıda öğrencimize eğitim olanağı sunmuş olmanızdan dolayı, hastalarımızı tedavi etmemizden dolayı, ayrıca savaş döneminde de Edirne'ye gelen vatandaşlarımıza yardımcı olduğunuzdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu vesile ile Edirne ve Kosova'da sizlerin seçmiş olduğu bir şehir ile kardeşlik ilişkilerinin kurularak oluşmasını diliyorum. Kosova ve Türkiye arasında ister mimari, ister kültürel açıdan çok ortak yan var” dedi.
 
OSMANLI’NIN KÖKLÜ YAPISINI GÖSTERİYOR
Edirne Valisi Hasan Duruer de, Türkiye ve Kosova'nın köklü bir birlikteliği olduğunu söyledi.
Kosova'nın 1389'de I. Murat Hüdavendigar tarafından "Kosova Savaşı"yla alındığını hatırlatan Duruer, o yıllardan bu zamana kadar iki ülke arasındaki geçmişin çok köklü olduğunu ifade etti. Osmanlı Devleti zamanında çok sayıda Arnavut paşanın görev yaptığı belirten Duruer, “Tabii Yugoslavya'ın dağılmasından sonra çektikleri sıkıntıları, acıları da Türk milleti olarak hep yüreğimizde hissettik ve her zaman kendilerinin yanında olduk, yardımcı olduk. Bundan sonra da yine kendilerine destek olacağız, yardımcı olacağız. Türkiye'de de en az Arnavutluk'taki kadar Arnavut, Bosna Hersek'teki Boşnak kadar Boşnak ve Bulgaristan'daki Pomak vatandaşlar kadar Pomak var. Bu, Osmanlı Devleti'nin köklü yapısını gösteriyor” diye konuştu. Prizren ve Edirne'nin kardeş şehir olması konusunda Edirne Belediyesi'ne teklif sunacağını aktaran Duruer, “Olumlu karşılanacağını düşünüyorum. Kısa zamanda Prizren ve Kosova'ya gelmek istiyoruz” dedi.
 
Haber / Gökhan TEKER