“Karabuğday” sonuç demonstrasyonu kuruldu

Kırklareli Lüleburgaz Eskitaşlı köyünden Arı yetiştiricisi İbrahim Durgut’un tarlasında 1 dekar alanda olmak üzere dekara 5 kilogram olarak “karabuğday” tohum ekilişi gerçekleştirildi.

GÜNDEM 11.04.2013 20:32:00 0
“Karabuğday” sonuç demonstrasyonu kuruldu
TATLI VE KÜLAF YAPIMINDA KULLANILIYOR
Sonuç demonstrasyonu şeklinde gerçekleştirilen ekilişte dekara 10 kilogram üre gübresi tohumla birlikte karışım halinde kullanıldı. Serpme olarak uygulanan ekiliş Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli Tekniker Güner Ön ve Aydın Güçlü gözetiminde yapıldı. Tohumlarının Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünden karşılandığı Karabuğdayın ülkemizde henüz tarımı yapılmamakla birlikte Dünyanın birçok Ülkesinde ekilişinin yapıldığı ifade edilirken “Tahıllarla hiçbir bağlantısı olmayan Karabuğdayın insan beslemesinde önemli bir rolü bulunmakta, taneleri direk olarak pilav, çorba ve dolmalarda kullanıldığı gibi danelerinden elde edilen unu da saf ya da diğer unlarla karışım halinde ekmek, bisküvi, kek, makarna, kurabiye gibi unlu mamüllerde, tatlı ve dondurma külahı yapımında kullanılabilmektedir” denildi.
 
NEKTAR KAYNAĞI OLARAK KULLANILABİLİYOR
Önemli bir özelliği tanesi ve ununda “Çölyak” hastalarına zararlı olan ve serin iklim tahıllarında bulunan “Glüten” bulunmadığından gerek tanesi ve gerekse tanelerinden elde edilen ununun tahıllara karıştırmamak şartıyla rahatlıkla tüketilebilir olması olduğunu belirten yetkililer “Karabuğday Küçükbaş, Büyükbaş ve yumurta tavukçuluğunda yem olarak ve Arı yetiştiriciliği “Bal” üretiminde “Nektar” kaynağı olarak kullanılmaktadır. Tıbbi olarak ta kandaki kötü kolesterolü azaltıcı etkiye de sahiptir. Çiçeklenme döneminde ilimiz teknik personelin, arıcılarının ve üreticilerimizin katılımında “Tarla Günü” düzenlenmesi planlanan demonstrasyonumuz il ve İlçe Müdürlüğümüz konu sorumlularınca izlenmektedir” dedi.
 
Haber / Cihangir ARIK