Et ürünü tebliği anlatılıyor

Tekirdağ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından perakende et ürünleri satışı yapan işletmecileri yönelik bilgilendirme toplantıları önceki gün Çerkezköy’de devam et

GÜNDEM 7.04.2013 23:30:00 0
Et ürünü tebliği anlatılıyor
EKMEK İSRAFI ÇOK FAZLA
Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda önceki gün saat 1500’da düzenlenen toplantıya Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, Veteriner Hekim Bilal Emül, kırmızı ve beyaz et satışı yapan işletme sahipleri katıldı. Toplantıda konuşan İl Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman 7 milyar nüfusu olan dünyada bir milyarının aç olduğuna dikkat u söyleyen Yaman “Türkiye’deki ekmek israfının da çok fazla olduğunu ifade ederek “Ekmek israfının minimize edilmesi konusunda çalışmalar başlatılmış durumdadır. Ayrıca buğdayın ayrıştırılmadan ekmek edilmesi de Bakanlığımızın çalışmaları arasındadır” diye konuştu.
 
ET VE ET ÜRÜNLERİNİ ANLATTI
Veteriner Hekim Bilal Emül de, et ve et ürünleri ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Kırmızı etlerin birbiri ile karıştırılabileceğini ancak beyaz et grubunda sadece tavuk ve hindi etlerinin karıştırılabileceğini ifade eden Emül “Sakatatlar sadece sakatat olarak satılabilir. Sakatatın kırmızı ete karıştırılmaması gerekiyor. Ürünün üzerine mutlaka hayvanın adı yazılmalı. İşletmeler satabilecekleri miktarda kıyma ya da köfte hazırlamalı. Hazırlanan ürünler hazırlandığı gün satılmalı. Hazırlanmış kıyma ya da köftenin üzerinde işletmenin etiketi bulunmak zorunda” dedi. Emül, müşteri kıyma aldığında etiket istiyorsa aynı şekilde satışı yapılmış olan ürüne etiket vurulması gerektiği söyledi.
 
HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ
 Emül fıda sicili ve üretim izni almış olan perakende işletmecilerin kendi adına sucuk üretebileceğini belirterek “Tebliğ üzerinde ticari unvanın olması kaydıyla sucuk üretimine imkân tanıyor. Hijyen konusuna azami derecede dikkat edilerek üretim yapılabilir. Köfte yapımında da koruyucu kullanımına müsaade edilmiyor. Hangi ürün satışa sunuluyorsa üzerinde içeriğini belirten etiket mutlaka bulunmalı. Tavuk kıyması yapımı yasak. Ancak müşterinin tamamını alacağını söylemesi durumunda kendisine istediği parçayı kıyma edip verebilirsiniz. Bu vitrininizde tavuk kıyması bulunmayacağı manasına geliyor. Hindi kıyması ve köftesi yapma imkânınız bulunmuyor. Bu da ancak -18 derecede dondurulmuş bir ürün olarak vitrininizde olabilir” diye konuştu.
 
Haber / Asim YAVUZ