İşyeri temsilcilerine eğitim verildi

Tekirdağ’da Türk gıda kodeksi et ve et ürünleri tebliği ile ilgili eğitimler et ürünleri üreten, et parçalayan ve perakende olarak satan işyerleri temsilcilerine yönelik devam ediyor.

GÜNDEM 6.04.2013 07:11:00 0
İşyeri temsilcilerine eğitim verildi
İŞYERİ TEMSİLCİLERİ DE KATILDI 
 Önceki gün Malkara İlçesinde et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren işyeri temsilcilerine Malkara Ziraat Odası toplantı salonunda bilgilendirme ve eğitim toplantısı düzenlendi. Toplantıya Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Serkan Alkan, Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman ile kontrol görevlileri Veteriner Hekim Bilal Emül, Veteriner Hekim M. Alper Dalgıç, Veteriner Hekim K. Nurhan Tiryaki, Ziraat Mühendisi Şener Özfidan ile 32 adet işyeri temsilcisi katıldı.  

ÇÖZÜM YOLLARINI ANLATTI 
 Toplantıda, İl Müdür Yardımcısı Serkan Alkan, işyeri temsilcilerinin sorunları ile ilgili bilgi alarak, çözüm yolları konusunda bilgilendirmede bulundu. Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanarak 05.12.2012 tarih ve 28488 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği 05.03.2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini ifade ederek, aynı eğitimlerin üretici, kesimci, işleyici, satıcı ve tüketici basamaklarında da devam edeceğini belirtti.

 
İSRAF ÖNLENMELİ
  Ayrıca, Yaman 02.04.2013 tarih ve 28606 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2013/3 numaralı Başbakanlık Genelgesi ile “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”nın başlamış olduğunu, toplumumuzun nimet bildiği ve kutsal bir değer atfettiği en önemli gıdalarından olan ekmeğin, ülkemizde günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adedinin israf edildiği sonucu dikkate alınırsa israfın önlenmesinin ne kadar gerekli olduğunu belirtti. Yaman, 03.04.2013 tarihi itibariyle AB ülkelerine süt ürünleri ihracatı yapılabilmesi amacıyla 6 firmaya izin verildiğini, bu firmaların AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmış olduğunu ifade etti. Veteriner Hekim Bilal Emül ve M. Alper Dalgıç Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’ni anlatırken, teknik ve hijyen konularında bilgilendirme yaptı. 
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan etlerinin birbirleriyle karıştırılabileceğini, ancak kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etlerin birbirleriyle karıştırılabileceğini, bunların dışındaki farklı hayvan türlerine ait etlerin birbirleriyle karıştırılamayacağını, ancak sadece üretim teknolojisi gereği kanatlı eti ürünlerine kırmızı et veya yağı karıştırılabileceğini, bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etlerin kullanılamayacağını ifade eden yetkililer, perakende işletmede son tüketiciye satış aşamasında kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları üretimlerini takiben doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilerek günlük olarak satışa sunulacağı belirtti.

Haber / Ahmet KILAVUZ