Mandalı’ya gün doğdu

4. Yargı Paketi’nde yapılan sürpriz değişiklikle Türk Ceza Kanunu’nun 235. maddesindeki ‘İhaleye Fesat Karıştırmak’ suçunda ceza indirimi yapıldı. Bu kapsamda 2009’da yapılan ihalelerde, ‘?

GÜNDEM 2.04.2013 19:55:00 0
Mandalı’ya gün doğdu
 Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen 4. Yargı Paketi kapsamında İhaleye Fesat Karıştırmak ile suçlanan kişilere verilen 5 ila 12 yıllık hapis cezaları, 3 ila 7 yıla inecek.
 
CEZA, ERTELEME SINIRLARINA ÇEKİLDİ
Dördüncü Yargı Paketi ile kabul edilen düzenlemeye göre kamu kurum veya kuruluşlarında ihalelere fesat karıştırmakla suçlanan kişiler için öngörülen 5 yıldan 12 yıla kadar olan hapis cezaları, 3 yıldan 7 yıla kadar indi. İhale sonucunda ilgili kamu kurumu veya kuruluşu açısından bir zarar oluşmuşsa, cezanın yarı oranında arttırılmasına ilişkin hüküm de kaldırıldı. İhalede kamu zararı doğmadıysa bahse konu ceza 1 yıldan 3 yıla kadar inecek. Böylece ceza, erteleme sınırlarına çekilmiş oldu. 
 
BİLİRKİŞİ ‘USULSÜZLÜK YOK’ DEDİ
TBMM’de 4. Yargı Paketi ile birlikte ‘İhaleye Fesat Karıştırmak’ suçu için öngörülen cezada indirime gidilirken, İrfan Mandalı’nın dosyasının görüşüldüğü Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi’nin isteği üzerine atanan Bilirkişi heyeti de mahkemeye, “15 Ocak 2009 ve 20 Ocak 2009 tarihlerinde ihalesi yapılan yapım işlerine ilişkin yaklaşık maliyetin 2008 yılı birim fiyatları esas alınarak hesaplandığı; İdari Şartname ve Sözleşmelerde fiyat farkı ödenmeyeceğinin belirtildiği; İhalelerde açıklık ve rekabetin Sağlandığı; her iki ihale sonucunda da kamu zararına sebebiyet verilmediği; İhalelerde herhangi bir usulsüzlük bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verdiği raporu sundu.

1 TAŞLA 3 KUŞ MU?
Yargıtay’ın onaması sonucu hapis cezası ile karşı karşıya kalacak olan İrfan Mandalı’nın kanunda yapılan değişikliklerle birlikte içeride yattığı 8 aylık sürede göz önüne alındığında, yargılandığı davada kamu zararının olmadığı yönünde karar çıkması halinde verilen ceza ertelenebilecek, hatta İrfan Mandalı’ya af kapısı da açılabilecek. Geriye dönüp baktığımızda İrfan Mandalı’nın 2. başkanlık döneminde Kapaklı ilçe oldu. Bir aksilik çıkmaması halinde cezası da ortadan kalkacak. Böylece AK Parti’ye geçmesinin önündeki engellerde ortadan kalkmış olacak. Böylece Mandalı 1 taşla 3 kuş vurmuş olacak.  
 
ENGELLER ORTADAN KALKTI
Kck için çıkarıldığı öne sürülen ve kamuoyunda ‘kck paketi’ olarak bilinen 4. Yargı Paketi’nin meclisten geçmesi ile Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı rahat bir nefes aldı. AK Parti Çerkezköy İlçe Teşkilatı’nın, Mandalı’nın partiye geçmesine engel olarak gösterdiği dosyanın kapanması halinde İrfan Mandalı’nın AK Parti’ye geçmesinin önündeki tüm engeller ortadan kalkmış olacak. Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı AK Parti’ye geçmesi konusunda açıklama yapmaktan kaçınırken, AK Parti yönetiminin bundan sonraki süreçte Mandalı’nın AK Parti’ye geçmesi konusunda takınacağı tutum ise merak konusu.  
 
Haber / Ahmet KARDEŞ