Vali Yerlikaya, bir tabuyu daha yıktı

Tekirdağ’da göreve başladığı günden bu yana ezber bozan çıkışları ile dikkat çeken Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ İl Genel Meclis Üyeleri, STK temsilcileri ve basın mensuplarından oluÅ

GÜNDEM 1.04.2013 20:53:00 0
Vali Yerlikaya, bir tabuyu daha yıktı
 Tekirdağ Heyeti’nin 4 günlük Güneydoğu gezisi tamamlandı. Şanlıurfa ve Mardin’i gezen heyet geziden memnun ayrıldı.
 
GEZİ ŞANLIURFA’DAN BAŞLADI
Tekirdağ heyeti Güneydoğu gezisine Şanlıurfa’dan başladı. Heyet, gezinin ilk gününde kent müzesini ziyaret etti. Rehber eşliğinde müzedeki tarihi eserler hakkında inceleme yapan ve eserleri inceleyen heyet, müze ziyaretinin ardından Şanlıurfa’nın kümbet evleri ile hafızalara kazınan ilçesi Harran’ı gezme imkanına sahip oldu. Harran’da Anadolu’nun ilk camisi Cami-i Kebir hakkında bilgi alan heyet, daha sonra ilçedeki bir kümbet evini ziyaret etti.
 
TÜRKÜLER SÖYLEYİP HALAYLAR ÇEKTİLER
Gezide Tekirdağ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Mustafa Yel ile bazı il genel meclis üyeleri yöresel kıyafetler giyerek hatıra fotoğrafı çektirdi. Harran Kaymakamı Selami Yazıcı’dan ilçe hakkında bilgiler alan heyet, Cuma namazını ise Hayat El Harrani Hazretlerinin türbesinin bulunduğu camide kıldı. Cuma namazının ardından otobüsle 2000 yılında yüzde 80’i sular altında kalan Halfeti ilçesine geçen heyet, burada ilk olarak Halfeti Kaymakamı Mehmet Keklik tarafından verilen yemeğe katıldı. Daha sonra tekne ile baraj gölünü gezen heyet, rehber eşliğinde Rum Kale ve Zaguma’yı ziyaret etti. Gezide Mustafa Yel ve il genel meclis üyeleri Urfa türküleri eşliğinde halay çekti. Karaya çıkan grup halk eğitim merkezinde alış veriş yaptı.
 
KARAGÜL DİZİLERE KONU OLDU
Bölgede yalnızca Halfeti yöresinde yetişen ve sökülüp başka yere dikildiğinde kırmızı güle dönüşen karagül, şimdilerde ismini verdiği Fox TV’de yayınlanan dizi ile yine gündeme geldi. Başrolünde Özcan Deniz’in oynadığı dizide Karagül misali büyüdüğü yerden başka yere İstanbul’a yerleşen ve orada özelliğini yitiren bir ağa çocuğunun hikayesi ekrana geliyor. Tekirdağ heyeti, Güneydoğu gezisi sırasında bahse konu diziyi birlikte izledi. Heyet geceyi El Ruha otelinde geçirdikten sonra sabah saatlerinde gezinin ikinci ayağı olan Mardin’e doğru hareket etti.
 
MARDİN, BÖLGENİN KUDÜS’Ü OLACAK
Tekirdağ Valiliği’nin Güneydoğu gezisi kapsamında Şanlıurfa’yı ziyaret eden heyet, gezinin 3’üncü gününde Mardin’e ziyarette bulundu. Heyet burada Mardin Valisi Turhan Ayvaz tarafından karşılandı. Farklı dil, din ve kültüre sahip insanların yüzyıllardır barış ve huzur içerisinde yaşadığı Mardin’in, TOKİ'nin uygulayacağı kentsel dönüşüm projesiyle 100 yıl öncesine dönüştürüleceğini ifade eden Vali Ayvaz, eski yapıların üzerinde ve çevresinde bulunan yeni yapıların yıkılmasıyla Mardin’in Kudüs benzeri bir şehir olacağını kaydetti.
 
BİRÇOK MEDENİYET MARDİN’DE VAR OLDU
Mardin’de ilk olarak Kızıltepe ilçesinde Tekirdağ’da ticaretle uğraşan İşadamı Behçet Durak’ın köyü Sürekli’de çay molası veren heyet, Mardin’de Dara Antik Kenti ve Deyfulzafaran Manastırı’nı gezdi. Heyet daha sonra bir restoran’da yöreye has kaburga dolması yedi. Buradaki yemeğe katılan Mardin Valisi Turhan Ayvaz’a Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Yel tarafından gümüş işlemeli bir vazo hediye edildi. Yemekte, Mardin tarihi hakkında bilgi veren Vali Ayvaz, “Taş yapıları ile ünlü ilimize hoş geldiniz. Tarih kitaplarından öğrendiğiniz medeniyetlerin birçoğu burada var olmuştur. Eski Mardinimizi yeniden oluşturmak için çalışmalara başladık. Mardin’i çarpık yapılaşmadan kurtaracağız. Kentsel dönüşümle birlikte eski yapıların üzerine yapılan yeni yerler yıkılırsa Mardin Kudüs benzeri bir şehir olacak. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.
 
SON DURAK MİDYAT OLDU
Heyet yemeğin ardından Kasımiye Medresesi’ni gezdi. Mardin sokaklarında dolaşan heyet bol bol yöreye özgü yiyecek ve süs eşyası aldı. Mardin gezisinin devamında 31 Mart Pazar sabahı Midyat’a hareket eden Tekirdağ heyeti, burada ilk olarak Deyrulumur Manastırı’nı gezdi. Burada Daha sonra Midyat Konuk Evi’ne hareket eden Tekirdağ heyeti, Midyat Gümüşçüler çarşısını da gezdikten sonra saat 13.30 sıralarında Mardin merkez’e doğru yola çıktı. 4 günlük Güneydoğu gezisine katılan Tekirdağ heyetindeki bazı isimler, eve dönüş sırasında gezi hakkında değerlendirmelerde bulundu. İşte bu değerlendirmelerden bazıları: İl Genel Meclis Üyesi M. Zeki Gürcün- Tekirdağ Valiliği tarafından düzenlenen bu geziden ziyadesiyle memnun kaldım. Mardin ve Şanlıurfa’ya daha önce de gitmiştim. Fakat son gidişimden bu yana iki kentimizde de ciddi gelişmeler yaşandığını fark ettim. Gezi biraz daha uzun olabilirdi. Çünkü yalnızca Mardin’de gezilebilecek 50’ye yakın tarihi yer vardı ve biz bunlardan yalnızca 4’ünü gezme şansı bulabildik. Beni en çok memnun eden durum ise arkadaşlarımın Mardin ve Şanlıurfa hakkındaki ön yargılarının değiştiğini görmek oldu. O topraklardan yetişmiş biri olarak bu beni çok mutlu etti. Ön yargılar yıkıldı. Gezimiz, Batı ve Güneydoğu’nun kaynaşmasına katkı sağlayacaktır.
 
 
 
İl Genel Meclis Üyesi Nazmi Duygu - Tekirdağ Valiliğimiz tarafından düzenlenen Güneydoğu gezisi kapsamında Şanlıurfa ve Mardin illerimizi gezme şansı bulduk. İl Genel Meclis üyelerimizin yanı sıra Tekirdağ STK’ları ve basın mensuplarının da yer alması geziye ayrı bir tat kattı. Gezide gözlemlediğim kadarıyla Devletimiz buralara büyük yatırımlar yapıyor. Bölge hızla kalkınıyor. Şanlıurfa ve Mardin’in bütün dinlerin kardeşçe yaşadığı örnek kentler olduğunu gördük. Bize bu imkanı sağlayan Tekirdağ Valiliği’ne teşekkür ediyorum.
 
İl Genel Meclis Üyesi Abdurrahman Çiçek - Aslen Vanlı olduğum için Şanlıurfa ve Mardin’de nasıl bir ortamla karşılaşacağımı az çok biliyordum. Fakat beni en çok heyecanlandıran İl Genel Meclis üyesi arkadaşlarımın bölge hakkında olumlu izlenimler edinmeleri oldu. Devletin burada ne kadar ciddi yatırımlar yaptığını hep birlikte gördük. Bölge hızlı bir şekilde büyüyor, kalkınıyor. Böylesi bir geziye katıldığım için çok mutluyum. Gezinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
 
İl Genel Meclis Üyesi Erol Yılmaz - Şanlıurfa ve Mardin gezileri bizim için çok faydalı oldu. Özellikle ben bu geziden çok memnun kaldım çünkü daha önce gelmemiştim. Bölge ile ilgili beklentilerim çok düşüktü. Fakat Şanlıurfa ve Mardin’i gezdikten sonra ne kadar yanıldığımı anladım. İki şehrimizin de birçok konuda Tekirdağ’dan ne kadar ileride olduklarını gördüm. Tarihi değerlerini koruyorlar ve onları turizme kazandırmaya çalışıyorlar. Eğer bu konuda başarılı olabilirlerse iki şehrimiz de sanayiye ihtiyaç duymaksızın ekonomik açıdan daha da güçlü hale gelecektir. Çünkü Mardin ve Şanlıurfa bacasız sanayiye sahipler.
 
İl Genel Meclis Üyesi Ercan Çorbacı - Tekirdağ valiliği tarafından düzenlenen Şanlıurfa ve Mardin gezileri oldukça olumlu geçti. Geziye katılarak ayrı bir tat katan STK’larımıza ve basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Herkesin muhakkak oralara gidip görmesi gerektiğini düşünüyorum. İşin aslı, Güneydoğu’ya giderken önyargılarım vardı. Fakat gittik ve bölge halkı bizi oldukça sıcak karşıladı. Gezi sayesinde beslediğimiz önyargıların yersiz olduğunu anladık. Bu nedenle geziye vesile olan herkese teşekkür ediyorum.
 
İl Genel Meclis Üyesi Fehmi Altayoğlu - Tekirdağ Valiliği tarafından düzenlenen Güneydoğu gezisi katılan herkes için olumlu bir gezi oldu. Bölgeyi daha önceden de biliyordum. Arkadaşlarımızla birlikte tarım sektöründe oldukça gelişmiş iki şehrimizi ziyaret etmiş olduk. Tekirdağ olarak tarım konusunda Şanlıurfa ve Mardin ile ilişkilerimizi geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Güneydoğu gezisi kapsamında bu doğal güzellikleri görmemize olanak sağlayan Tekirdağ Valiliği’ne de teşekkür ediyorum.  
 
İhlas Haber Ajansı Tekirdağ Temsilcisi Ferhat Akgün - Tekirdağ Valiliği öncülüğünde çok faydalı bir Güneydoğu gezisi geçirdik. Batı ve Doğu’nun kaynaşmasına katkı sağlayan bir gezi oldu. Başta Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya olmak üzere gezinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
 
İl Genel Meclis Üyesi Münür Karaevli - Şanlıurfa ve Mardin’e hayatımda ilk defa gittim. İki güzel şehrimizde de faydalı incelemelerde bulunduk. Bölgenin tarım, ekonomi ve sanayisi ile ilgili ziyaretler gerçekleştirdik. İki kentimizle Tekirdağ’ın çeşitli konularda kıyaslamasını yaptık. İnşallah Tekirdağ olarak geziden faydalanacağız. Tekirdağ Valiliği’ne Güneydoğu gezisi için teşekkür ediyorum.
 
İl Genel Meclis Üyesi Nedret Özer - Çok güzel ve faydalı bir gezi oldu. Bölge halkı tarafından sosyal ve kültürel yönden çok iyi bir şekilde karşılandık ve ağırlandık. Mardin’i de Şanlıurfa’yı da umduğumdan çok daha gelişmiş gördüm. Gezi dolayısıyla bizi Güneydoğu’ya getirenlere de bizleri orada ağırlayanlara da sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
 
İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Ziya Yavuz - Tekirdağ Valiliği tarafından düzenlenen Güneydoğu gezisi sayesinde Batı ile Doğu’yu kıyaslama fırsatı bulduk. Devlet’in Doğu’ya, Batı’ya nazaran daha fazla yatırımlar yaptığını gördük. Şanlıurfa ve Mardin’de korkunç bir yapılaşma var. Bölge idarecileri bizleri çok iyi ağırladı. Bizlere çok iyi niyetli yaklaştılar. 
 
İl Genel Meclis Üyesi Hasan Karaca - Bölgeye yakın olan Erzurum’da doğup büyümeme rağmen Mardin ve Şanlıurfa’ya daha önce hiç gelme fırsatı bulamamıştım. Bu şehirlerimiz hakkında çak farklı düşüncelerimiz vardı. Fakat gidip gördüğümüzde tüm bu düşüncelerimizin yanlış olduğunu anladık. Gezilerimizde özellikle Şanlıurfa’ya Tekirdağ’dan daha fazla yatırım yapıldığını gözlemledik. Bize önyargılarımızdan kurtulma imkanı sağlayan Tekirdağ Valiliği’ne teşekkür ediyorum. 
 
Tekirdağ Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Eti - Dört günlük Tekirdağ gezisinde hiç görmediğimiz yerleri görme şansımız oldu. Özellikle tarımsal ve kültürel anlamda insanın ufkunu genişleten bir gezi olduğunu düşünüyorum. Başta Tekirdağ Valiliği olmak üzere gezide emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
 
TRT Haber Tekirdağ Temsilcisi Yakup Güler - Tekirdağ Valiliği tarafından düzenlenen dört günlük Güneydoğu gezisi kapsamında çok güzel deneyimler yaşadım. Hayatımda ilk defa Şanlıurfa ve Mardin’e gittim. Oradaki insanların ilgi ve alakalarını görünce var olan önyargılarımdan kurtuldum. Özellikle Mardin’de sokakta yürürken kendimi çok huzurlu hissettim. Mardin ve Şanlıurfa’nın çok nezih şehirler olduğunu gözlemledim. Gezinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
 
İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Korkmaz - Dört günlük Güneydoğu gezisi benim için çok güzel geçti. Amacına ulaşan bir gezi olduğuna inanıyorum. Tarihi yerleri gezdik. Tarihe gömülenleri gördük. Uzun bir yolculuktu. Fakat Tekirdağ adına güzel gözlemlerde bulunduk. İnşallah bu gezi, eksik olan yönlerimizi tamamlamamızda faydalı olur.
 
Trakya Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nijat Ayvaz - Tekirdağ Valiliği tarafından düzenlenen dört günlük Güneydoğu gezisi sayesinde medeniyetin, Avrupa’nın ürettiği ve modellediği bir algılama şekli olmadığını gördüm. Geçmiş ile günümüz arasında bağ kurulmasının ne kadar önemli olduğunu gördüm. Şuanda neden çok daha önce buralara gelmediğim için kendime kızıyorum. Olağan üstü efsanelerin günümüzde hala yaşadığı iki şehrimizi gezdik. Bu gezi sayesinde bir kez daha çok iyi anladım ki canım ülkem Türkiye’min her yeri çok güzel.
 
50 KİŞİLİK HEYETTE YER ALDILAR
Tekirdağ Valiliği tarafından düzenlenen dört günlük Güneydoğu gezisine Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ İl Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Mustafa Yel, Tekirdağ baro Başkanı Av. Nevzat Peker, Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Tekirdağ İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Osman Taşseten, Tekirdağ Mimarlar Odası Başkanı Fahir Gökhan Tanrıöver, Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, Tekirdağ Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sami Kayın, Tekirdağ Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Eti, Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Polat, Trakya Gazeteciler Birliği Dernek Başkanı Naci Akyazı, Trakya Gazeteciler Birliği Dernek Başkan Yardımcısı Özkan Dikmen, Çerkezköy Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Şaban Kardeş, Trakya Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nijat Ayvaz, Anadolu Ajansı Tekirdağ Temsilcisi Yavuz Karaduman, İhlas Haber Ajansı Tekirdağ Temsilcisi Ferhat Akgün, TRT Haber Tekirdağ Temsilcisi Yakup Güler, Tekirdağ Valiliği Basın Müdürlüğü’nden Mesut Tokuç, Tekirdağ İl Genel Meclis Üyeleri Av. Orhan Perçinoğlu, Münür Karaevli, Halil Karaca, Hüseyin Önbey, Halil İbrahim Üzmezoğlu, M. Zeki Gürcün, Sami İkizler, Hüseyin Karaca, Abdurrahman Çiçek, Ercan Çorbacı, Recep Şişman, Adanan Sülün, Salih Çelebi, Fahrettin Sergin, A. Ziya Yavuz, Fehmi Altayoğlu, Halil Başaran, Bülent Can, Yücel Genç, Recep Suvari, Şinasi Koltuk, İbrahim Becerir, Erol Yılmaz, Muhittin Toruk, Mustafa Korkmaz, Metin Arıcı, Nedret Özer, Nazmi Duygu, Hüseyin Evirgen, İbrahim Yılmaz, Sabahattin Karayer katıldı.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ