Silahlar sussun, fikirler konuşsun

Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, çözüm sürecinin herhangi bir bölge için özel süreç olmadığını ifade ederek, 'Bu süreç Pazarlık süreci hiç değildir. ÇÃ

SİYASET 24.03.2013 18:30:00 0
Silahlar sussun, fikirler konuşsun
 AK Parti Çorlu İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen Siyaset Akademisi’ne katılmak için önceki gün Çorlu’ya gelen Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, ilk olarak ilçe esnafını ziyaret etti. Daha sonra Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şubesi’ni ziyaret eden Bakan Egemen bağış, burada bazı açıklamalarda bulundu.
 
KALABALIK BİR HEYET TARAFINDAN KARŞILANDI
İstanbul’dan karayolu ile Çorlu’ya gelen Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, Velimeşe Tem gişelerinde Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ Milletvekilleri Özlem Yemişçi, T.Ziyaeddin Akbulut, İstanbul Milletvekili Harun Karaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Tekirdağ İl Jandarma Komutanı J. Albay Kazım Rıfkı Ayan, İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Sultanköy Belediye Başkanı Ersin Çolpan, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Kambur, İl Genel Meclis Üyeleri Hasan Karaca, Ercan Çorbacı, Abdurrahman Çiçek, AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeleri Şener Çelikayar ve Sait Yazı, AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Adnan Volkan, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Ali Osman Orhan, AK Parti Kızılpınar Belde Başkanı Kamil Yiğit, AK Parti Karaağaç Belde Başkanı Metin Kanat, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Güleroğlu, AK Parti Çorlu Kadın Kolları Teşkilatı ve çok sayıda partili tarafından karşılandı.
 
AVRUPA KRALI EGEMEN BAĞIŞ
Çorlu ziyaretine Saray Caddesi’ndeki esnafları gezerek başlayan Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış tek tek bütün esnafla tokalaşarak hallerini hatırlarını sordu. Bir vatandaşın İngilizce yazılı ‘Avrupa Kralı Egemen Bağış’ pankartı da dikkatlerden kaçmadı. Bakan Egemen Bağış, daha sonra Türkiye Muharip Gaziler Deneği Çorlu Şubesi’ni ziyaret etti. Dernek yönetimi tarafından karşılanan ve kendisine bir plaket takdim edilen Bakan Egemen Bağış burada basın mensuplarına açıklama yaptı. Bağış, açıklamasında “Yürütmekte olduğumuz çözüm sürecini bazılarının yanlış aksettirme çabalarına bugün burada Gazilerimizle birlikte cevap vermek istiyorum” dedi.
 
20 YIL ÖNCE İNSANLAR ‘BEN KÜRDÜM’ DEMEYE ÇEKİNİYORDU
Çözüm sürecinin her hangi bir bölge için gerçekleştirilen özel süreç olmadığını ifade eden Bakan bağış, “Bu süreç, Pazarlık süreci hiç değildir. Çözüm süreci bu ülkede her bir vatandaşımızın anayasa karşısında olduğu gibi devlet nezdindeki uygulamalarda da eşit birer birey olmasını sağlama sürecidir. Bunu söylerken neyi kastediyoruz? Bundan 20 yıl önce insanlar kürdüm demeye korkuyordu. Bugün devletin televizyonu Kürtçe yayın yapıyor. Roman vatandaşlarımıza karşı ayrımcılık söz konusuydu. Bugün 20 bin roman vatandaşımızla kucaklaşan Başbakanımızın yeni konut projeleri ve meslek edindirme projelerini ilan ediliyor. Bu ülkede kat sayı denilen insanlık dışı bir uygulama vardı. Bu ülkenin meslek liselerinde okuyan çocuklara alenen ayrımcılık yapılıyordu. Bu ülkede Alevi vatandaşlarımız bir Başbakanla muharrem iftarında aynı masayı paylaştı. Atatürk’ten sonra ilk defa Cem evine giden bir Cumhurbaşkanı gördük. İlk defa bu ülkenin Ermeni vatandaşları 112 yıl sonra Akdamar’da kendi inançlarını yaşayabildiler. Ortodoks vatandaşları Sümela’da 88 yıl sonra kendi inançları çerçevesinde ibadet ettiler. Bu ülkede çözüm süreci derken bir kesim için değil her kesim için çözüm, herkesin sorunları üzerine eğilme, herkesin eşit vatandaş olması üzerine kurulu adımlar atıyoruz ”ifadelerini kullandı.
 
SİLAHLAR SUSSUN FİKİRLER KONUŞSUN
Bugüne kadar Türkiye’nin terörle mücadele kapsamında 300 milyar dolardan fazla harcama yaptığını sözlerine ekleyen Egemen Bağış, “Bu parayla 150 adet boğaz köprüsü, 300 adet hava alanı, 600 kilometreden fazla otoban yapılabilirdi. Bu ülke o zaman gerçekten uçardı” dedi. Türkiye’nin terör belasını başından def edeceğini vurgulayan Bakan Bağış, “Şartlarımız nedir? Silahlar duracak ve bu ülkede silah sesi değil fikir sesi ortaya çıkacak. Silahlar sussun, fikirler konuşsun. Fikri olan varsa bunu demokratik ortamlarda dile getirsin” dedi.
 
SÜRECE ÇOMAK SOKMAK İSTEYECEKLER
Ülkenin içinden geçtiği bu süreçte birilerinin sürece çomak sokmaya çalışacağını söyleyen Baş Müzakereci Egemen Bağış, “Neden mi? Çünkü onların rantları kesilecek. Kiminin ekonomik rantı kesilecek. Çünkü yıllarca terör adı altında uyuşturucu kaçakçılığı yapmışlar. İnsan kaçakçılığı yapmışlar, muazzam rantlar elde etmişler. Kiminin de siyasi rantları elden gidiyor. Çünkü milleti istismar etmişler. Kardeşi kardeşe bileyerek kendilerine siyasi prim çıkarmışlar. Onlar da bitiyor. Kimilerinin ise sosyal rantları bitiyor. Onlar da kendilerine bir yer edinmek için bu sürecin acıtasyonunu kullanmışlar. Allah’ın izniyle bu ülkede hep birlikte gerekli adımları atıyoruz” diye konuştu.
 
İSRAİL TARİHİNDE İLK KEZ BİR ÜLEDEN ÖZÜR DİLEDİ
Türkiye’nin dik duruşuyla, prensipli duruşuyla neleri gerçekleştirebileceğini gördüklerini belirten Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, konuşmasına İsrail konusunda yaşanan gelişmeler hakkında bilgi vererek devam etti. İsrail’in tarihinde ilk kez bir ülkenin başbakanından özür dilediğini ifade eden Egemen Bağış, “Kurulduğu günden bugüne kadar ilk defa bir İsrail Başbakanı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanını arayarak, İsrail’in dokuz kardeşimizin şehit edildiği Mavi Marmara olayındaki hatalı tutumundan dolayı yaptıkları yanlışları dile getirdi ve özür diledi. Bununla da yetinmedik. Bizim üç şartımız vardı. Dedik ki İsrail özür dileyecek. Dokuz kardeşimizin ailelerine tazminat ödeyecek. Gazze’de ambargolar altında inleyen Filistinli kardeşlerimize uygulanan o haksız kanunsuz uygulamalar son bulacak. Şimdi Filistin için hayırlı bir dönem başlıyor. İsrail onu da açıkladı” diye konuştu.

FİLİSTİN İÇİN HAYIRLI GELİŞMELER
İsrail’in, hem Mavi Marmara olaylarında şehit edilen 9 vatandaşın yakınlarına tazminatlar ödeyeceği, hem de başta Gazze olmak üzere tüm Filistin halkına uygulanan ambargoların kalkmasına yönelik teknik çalışmanın başladığı şeklinde açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Bakan Bağış, “Bunlar hayırlı gelişmelerdir. Bizim derdimiz bağcı dövmek değil, üzüm yemektir. Bizim derdimiz bir an evvel bölgede huzurun yaşanabilmesidir. Biz hiç kimsenin sıkıntı yaşamasını istemeyiz. Hiçbir komşumuzun fakirlik çekmesini istemeyiz. Savaş yaşanmasını istemeyiz. Biz nasıl Balkanlar’da, Orta Doğu’da, Kafkaslar’da huzuru önemsiyorsak kendi ülkemizde de huzuru önemsemek durumundayız” dedi.
 
KARDEŞLİK İÇİN KALLEŞLİKLE MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ
Türkiye’de kardeşlik dokusunun güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Egemen Bağış, “Kardeşliği engellemek isteyen kalleşlikle mücadele etmek durumundayız. Bu nedenle çözüm sürecini engellemek, sürece çomak sokmak isteyenlere karşı bu ülkedeki tüm vatandaşlarımızın tek yumruk olması lazım. Bizim farlılıklarımız bizi zayıflatmaz tam aksine güçlü kılar. Biz bu yüzden kardeşliği güçlendireceğiz ve kalleşliğe de zemin tanımayacağız” dedi. Bakan Egemen Bağış, Çorlu ziyaretinde Belediye Meydanı’nda vatandaşlarla bir araya geldikten sonra saat 16.10’da da AK Parti Çorlu İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen Siyaset Akademisi programına katıldı.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ