Türkiye’nin AB süreci çok uzadı

Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid, kalabalık işadamı heyetiyle Türkiye'de temaslarda bulunuyor. Schmid, bu temaslar kapsamında önceki gün İstanbul TÜYAP

GÜNDEM 24.03.2013 18:30:00 0
Türkiye’nin AB süreci çok uzadı
 EKONOMİK İŞBİRLİKLERİ, SİYASİ BAĞLARI DA GÜÇLENDİRİR
Fuar gezisi öncesi Almanya Baden Württemberg Eyaleti temsilcileri ve Alman iş adamları ile Türkiye temsilcileri ve Türk işadamları düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid, bu tür etkinliklerle Baden-Württemberg-Türk ticari ilişkilerini güçlendirmek istediklerini ifade etti. Güçlü ekonomik işbirliklerinin aynı zamanda iki ülke arasındaki siyasi irtibatları da güçlendireceğine işaret eden Ekonomi Bakanı Yardımcısı Schmid, Baden Württemberg-Türk siyasi bağlarına katkısından dolayı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Rahmi Çetin’e teşekkür etti. 
 
ALMANYA’NIN EN GELİŞMİŞ EYALETİYİZ
Baden Württemberg’de Alman ve Türk işadamları arasında eşit bir işbirliği sağlanmasına ilgi gösterdiklerini kaydeden Nils Schmid, “Baden Württemberg, Almanya’nın sanayi açısından en gelişmiş eyaletidir. Eyaletimiz daima uluslar arası yönelimlerde bulundu. Çünkü bizim endüstrimizin başarısı gerçekleştirdiğimiz ihracata bağlıdır. Bu nedenle bu gibi fuarlarda, dünya piyasasında rüştünü ispatlamış firmalarımızı dünyaya tanıtmaya, ikili ilişkiler kurmaları için uygun ortam hazırlamaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
TÜRK EKONOMİSİ ÇOK GÜÇLÜ
Konuşmasına Türkiye ekonomisinin hızla büyüyüp geliştiğini belirterek devam eden Başbakan Yardımcısı Nils Schmid, “Bizim öngörümüz, Türk ekonomisinin çok daha güçleneceği yönündedir” dedi. Türk pazarında çok yoğun bir iç talep olduğunu söyleyen Schmid, “Türkiye’de Baden Württemberg gibi yeni ürünlere, yeni teknolojiye karşı büyük bir talep var. Teknolojik gelişmeler yakından takip ediliyor. Eyaletimiz yılda 133 patent tescili ile Almanya’da bu alanda zirvededir” diye konuştu.   
 
500 BİN TÜRK VATANDAŞIMIZ VAR
Baden Württemberg ile Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkilerin çok yoğun olduğunu ifade eden Nils Schmid, “Eyaletimizde 500 binden fazla Türk vatandaşımız ailesi ile birlikte huzur içinde yaşıyor. Bunlardan 18 bini işletme sahibi. 80 binden fazla Türk de bu işletmelerde istihdam edilmiş durumdadır” dedi.
 
MARMARA HAFTASI DÜZENLEYECEĞİZ
İşadamlarından oluşan heyetle birlikte yalnızca İstanbul ve İzmir’de değil, Antalya ve Konya gibi şehirlerde de temaslarda bulunacaklarını sözlerine ekleyen Ekonomi Bakanı Schmid, “Amacımız Türkiye ile olan ilişkilerimizi daha da kökleştirmektir” dedi. Baden Württemberg’de önümüzdeki süreçte bir ‘Marmara Haftası’ düzenlemek istediklerini kaydeden Schmid, “Bunun öncesinde İstanbul’da bir tanıtım toplantısı organize edeceğiz. Tecrübelerimizi Türk dostlarımızla paylaşacak ve onların tecrübelerinden de faydalanacağız” diye konuştu. Schmid konuşmasının sonunda fuara katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.  
 
YERLİ YABANCI AYRIMI YAPMIYORUZ
Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid’in ardından konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Rahmi Çetin, ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde ekonomik işbirliklerinin öneminin yadsınamaz olduğunu ifade etti. Türkiye’de yerli ya da yabancı yatırımcı diye bir ayrımın olmadığını belirten Çetin, “Güçlü mali yapısı sayesinde ülkemiz 2010–2011 yıllarında dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olmuştur” dedi.
 
YILDA 30 MİLYONDAN FAZLA TURİST GELİYOR
Türkiye’deki teşvik sisteminin dünyadaki en radikal teşvik sistemi olduğuna vurgu yapan Müsteşar Yardımcısı Çetin, “Teşvik sistemimiz, yerli-yabancı girişimcilere büyük avantajlar sağlıyor” dedi. Ülke nüfusunun yarısından fazlasının 30 yaş altında olduğunu söyleyen Çetin, “Ülkemize yılda 30 milyondan fazla turist geliyor. Türkiye, konumu itibari ile dünyadaki en önemli pazarlardan biri haline geldi. Her geçen gün artan itibarımız, ülkemizi yabancı yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline getirdi” ifadelerini kullandı.
 
DÜNYANIN İLK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİ OLACAĞIZ
2023 yılında yıllık ihracatın 500 milyar dolar seviyelerine gelmesinin hedeflendiğini kaydeden Hüseyin Rahmi Çetin, “2023’te dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına gireceğiz. Ar-Ge çalışmalarına daha fazla önem vermeye başladık. Fatih Projesi kapsamında öğrencilerimize dağıtılması planlanan 11 milyon tablet bilgisayarın da ülkemizde üretilmesini istiyoruz” dedi.
 
İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ 34,5 MİLYAR DOLAR
Türkiye’nin bölgedeki lider rolünün Avrupa Birliği’ne eşsiz fırsatlar sunduğunu dile getiren Müsteşar Yardımcısı Çetin, “Ülkemiz bir G-20 ülkesi olarak Almanya olan ilişkilerimize büyük önem vermektedir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 34,5 milyar dolardır. 5 bin Alman firması ülkemizde faaliyet göstermektedir” dedi.
 
TÜRK GENÇLERİNE BÜYÜK BİR POTANSİYEL SUNABİLİRİZ
Türk ekonomisinin yüzde 9 büyüdüğünü ve borçlanmasının da örnek alınabilecek ölçüde düşük olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Baden Württemberg Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Dr. Peter Kulitz, “Eyaletimizdeki birçok vatandaşımız yavaş yavaş Türkiye’ye dönüyor. Çünkü Baden Württemberg’de bulunan tüm imkânlar artık Türkiye’de de var” dedi. Türkiye’nin en ideal özelliğinin genç nüfus olduğunu kaydeden Kulitz, “Eminin bizler Türk gençlerine büyük bir potansiyel sunabiliriz” dedi.
 
AB’NİN TÜRKİYE’YE İHTİYACI VAR
 Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımı konusunda yaşadığı sorunları ve ülkenin kızgınlığını anlayabildiğini ifade eden Dr. Peter Kulitz, “Ben de çok kızgınım. Çünkü Türkiye’nin AB’ye girme süreci çok uzatıldı. Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var. Artık daha fazla uzatmadan Türkiye’nin AB’ye dahil edilmesi gerekiyor. Bu hem AB hem de Türkiye için çok iyi olacaktır” açıklamalarında bulundu. Konuşmasının sonunda hükümetlerin de siyasetin de insanlar için olduğuna vurgu yapan Kulitz, etkinliğin güzel ilişkiler kurulmasına öncülük etmesini temenni etti.
 
TÜRKİYE’YE YALNIZ TATİL İÇİN GELİNMEMELİ
Baden Württemberg Ticaret Meclisi Başkanı Joachim Möhrle ise yaklaşık 730 bin çalışanı olan bir topluluk olduklarını belirterek, “55 bin genç, atölyelerimizde çalışıyor. Bunların yarısı Türk’tür. Bu kişiler, ileri seviyede eğitim görmektedir. Dolayısıyla Türkiye bizi dinamik olarak etkileyen bir ülkedir. Biz, ülkenizin dinamizminden pay kapmaya çalışıyoruz” dedi. Möhrle, Alman işadamlarının Türkiye’ye yalnız tatil için değil, bir şeyler öğrenmek için gelmek gerektiğini ifade etti.
 
İKİLİ GÖRÜŞMELER DE BULUNULDU
Konuşmaların ardından verilen arada katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu. Fuarı gezen Alman heyeti, daha sonra özel olarak ayrılan toplantı odasında Alman İşadamları ile birebir görüşme fırsatı buldu. Etkinliğe Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Rahmi Çetin, Baden Württemberg Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Dr. Peter Kulitz ve Baden Württemberg Ticaret Meclisi Başkanı Joachim Möhrle’nin yanı sıra Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolos Daimi Vekili Dr. Philipp Deichmann, aslen Saraylı olan Trakyalı işadamı Kerim Tanır, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, Hattat Holding temsilcisi Tolga Tonguç, ÇTSO Başkan Yardımcıları İsmet Bilecen ve Ertan Selvili, ÇTSO Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Asbaş, ÇTSO Genel Sekreter Vekili Neslihan Koşcan, Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy İrtibat Bürosu Uzmanı Seda Özdemir, ÇTSO KOSGEB temsilcisi Cansu Boz, çok sayıda Alman ve Türk işletmesi temsilcisi katıldı.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ