1 milyon kişiye iş müjdesi

İŞKUR’un 2013’te işe yerleştirme hedefi 1 milyon olarak açıklandı. İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, “İşe yerleştirmede karşımıza çıkan en büyük engel mesleksizlik. İÅ

GÜNDEM 21.03.2013 22:31:00 0
1 milyon kişiye iş müjdesi
 ÜNİVERSİTELERDE İRTİBAT NOKTASI KURULACAK
107 devlet üniversitesinde irtibat noktası kuracaklarını belirten Yazıcı, bu ofislerde iş ve meslek danışmanlarının üniversite öğrencilerine danışmanlık hizmeti vereceğini ifade etti. Ülkenin hazır eğitimli işgücünü, işverenlerin aradığı açık işlere yönlendirmek istediklerini belirten Yazıcı, 2012'de 140 bini kamu sektöründe olmak üzere toplam 991 bin açık iş kaydı aldıklarını, geçen yıl 556 bin kişiyi işe yerleştirdiklerini ifade ederek “2013'te işe yerleştirme hedefimiz 1 milyon. İşe yerleştirmede karşımıza çıkan en büyük engel mesleksizlik. İşverenin aradığı niteliğe uygun çalışan bulunamıyor'” dedi.
 
HEDEF YÜZDE 35
İşe yerleştirilenlerin yüzde 30'unun kadın olduğunu söyleyen Yazıcı, bu rakamı 2017'de yüzde 35'e yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti. Geçen yıl kayıtlı işsiz sayısının 2 milyon 372 bin olduğunu ifade eden Yazıcı, “Bu rakam 2 yıl boyunca sisteme kayıtlı olanlar. Bu süreyi biraz kısaltmak istiyoruz, 1 yıla çekmek istiyoruz. Bu süreyi 1 yıla çekince kayıtlı işsiz sayısı 1 milyon 800 bine düşüyor ama kayıttan silip peşini bırakmayacağız. Tekrar arayacağız, kayıtlarını yenileyeceğiz. Yeni kayıt olarak rakamlar yeniden 2 milyon 300 bini bulacak. Çünkü işsizlerimizle sürekli temas halinde olmak istiyoruz. Vatandaşlarımızın bize geliş sayısını artırmak istiyoruz. Bir kere kaydolup bir daha İŞKUR'un kapısını çalmamalarını istemiyoruz” dedi.  2012'de yaklaşık 58 bin kişiyi yurt dışına çalışmak için gönderdiklerini, yurt dışına gidilen ülkelerin başında ağırlıklı olarak Irak ve Rusya'nın geldiğini belirten Yazıcı, Türkiye'de faal olarak çalışan 333 özel istihdam bürosunun 2004'ten bu yana 268 bin kişiyi işe yerleştirdiğini ifade ederek “Özel istihdam bürolarını çok önemsiyoruz. Bu 333 özel istihdam bürolarının her birinin İŞKUR gibi çalışmasını istiyoruz. Yeni bir düzenleme yaptık, bu bürolar artık mesleki eğitim kursu düzenleyebilecek. 268 bin sayısını onlarda da 1 milyon olarak görmek istiyoruz. Profesyonelleşmelerini istiyoruz” diye konuştu.
 
241 BİN KİŞİ EĞİTİLDİ
Mesleki eğitim programları kapsamında geçen yıl 241 bin kişinin eğitildiğini ifade eden Yazıcı, toplum yararına çalışma programlarından 2012'de 192 kişinin faydalandığını dile getirdi. İşbaşı eğitim programlarından 2 kişi çalıştıran her iş yerinin faydalanabildiğini, bu durumdaki özel sektör iş yerlerine 3 çalışanın İŞKUR tarafından verildiğini anlatan Yazıcı, bu program sayesinde gençlerin iş tecrübesi edindiğini bildirdi. İŞKUR'a kayıtlı olanların programdan faydalanabildiğine işaret eden Yazıcı, “Gençlerin 6 ay boyunca işbaşı eğitimindeki maliyetini karşılıyoruz. Günlük 25 lira cep harçlığı veriyoruz, işbaşı kaza sigortası ve genel sağlık sigortasını yapıyoruz. 6 ay boyunca işletmelerde eğitilmelerini sağlıyoruz. Bu programda istihdamda kalma oranı yüzde 50. İşbaşı eğitim programından faydalanan her iki kişiden biri o iş yerinde kalıyor. İşverenlerin de programa yaklaşımı çok iyi. 2012'de 31 bin kişi bu programdan faydalandı” diye konuştu.
 
Haber / Gökhan TEKER