TANAP Projesi tanıtıldı

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin (ÇED) 9. Maddesi gereğince, TANAP Projesi hakkında halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için Halkın Katılım Toplantıları düzenlenecek. Topl

GÜNDEM 19.03.2013 14:07:00 0
TANAP Projesi tanıtıldı
ÇEVRE VE İNSAN
Kofçaz’da da önceki gün saat 11.00’da TANAP (Tans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı) projesi ile ilgili belediye düğün salonunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantı Kofçaz İlçe Kaymakamı Enver Özderin, Belediye Başkanı Nuri Çalışkan, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Bilgilendirme toplantısında sunum yapan Çınar Mühendislik yetkilisi Çevre Yüksek Mühendisi Özlem Aytöre Altındal teknik bilgilerin yanında Çevre ve İnsan, sosyal sorumluluk konularında bilgi aktardı.
 
DEV İR PROJE
Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Nuri Çalışkan da; TANAP temsilcisi Barbaros Hasan Tosun, Çınar Mühendislik Ercan Özbulut ve Özlem Aytöre Altındal ve diğer yetkililere verdikleri bilgilerden dolayı teşekkür ederek, yapılacak kompresör istasyonunun ilçeye yakın bir yerde konumlandırılmasını ve istihdam konusunda yöre halkına karşı duyarlı olunmasını istedi. Amacın TANAP adına güzel bir iz bırakmak olduğu belirtilerek “Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı -TANAP Projesi, Türkiye ve Azerbaycan’ın bugüne kadar başarı ile yürüttükleri projelerin enerji alanındaki en önemli temsilcilerinden biridir. Tarihten gelen kardeşlik bağlarını bugünün koşullarında “Bir Millet İki Devlet” misyonunla perçinleyerek sürdüren iki ülke için de büyük öneme sahip TANAP Projesi, dünya enerji piyasalarında da ses getirecek dev bir projedir. Avrupa’nın ve Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılamayı bunun yanı sıra bölgede gaz çeşitliliğinin sağlanmasını hedefleyen proje öncesinde dev yatırımlara imza atan iki kardeş ülkenin, enerji alanında Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı Projeleri ile ivme kazanan stratejik iş birlikleri, 2008 yılında PETKİM’in SOCAR tarafından satın alınmasıyla daha da kapsamlı hâle gelmiştir. 26 Aralık 2011’de mutabakat zaptı imzalanan, 26 Haziran 2012’de de Hükümetler arası imzaların atıldığı TANAP, Türkiye ve Avrupa’nın doğal gaz arzına, Azerbaycan Şah Deniz-2 sahası ve ilave kaynaklardan doğal gaz tedariğiyle büyük katkı sağlayacaktır.
Giriş noktası Azerbaycan, Türkiye sınırı Türkgöz girişi olan 56 inçlik hattın, Avrupa’ya çıkış noktaları Yunanistan ve Bulgaristan sınırları, Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacaktır. TANAP Projesi için öngörülen 4 aşamanın ilki 2018’de ilk gaz akışıyla gerçekleşecek. 2020’de yıllık 16 milyar metre küp olacak kapasitenin, 2023’te 23 milyar metre küp, 2026’da ise 31 milyar metre küp seviyesine kadar ulaşması hedeflenmektedir. Türkiye Ulusal İletim Hattı’nın batı girişini besleyerek, batı bölgesi arz güvenliğini kuvvetlendirecek olan TANAP projesi, Türkiye ve Avrupa için tanımlanmış doğal gaz kapasitesiyle arz güvenliğini desteklerken, Azerbaycan’ın sahip olduğu doğal gaz kaynaklarının yeni pazarlara ulaştırılması gibi büyük kazanımları da beraberinde getirecektir” denildi.
 
Haber / Gökhan TEKER