Öztrak'tan işsizlik uyarısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, dün Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, ekonomik gelişmelere değindi. Hükümetin ''sukuk (kira sertifikası)'' ihracını gerçekleştirmek için ge?

EKONOMİ 15.03.2013 17:11:00 0
Öztrak
MİNAREYE KILIF UYDURMA TELAŞI
Sukuk ihracı sürecinde en kritik aktörün varlık kiralama şirketi olduğunu belirten Öztrak, ''Peki, bizde böyle bir varlık kiralama şirketi gerçekten var mı?'' sorusunu sordu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdiğini ifade eden Öztrak, “Tablo gayet net, ortada fiilen faaliyet gösteren, kamudan devir aldığı taşınmazları hak sahipleri adına yöneten bir şirket yok. Kağıt üstünde kurulmuş, sanal bir yapı var. 26 Şubat 2013 tarihinde Başbakan'ın imzasıyla TBMM'ye bir kanun tasarısı geldi. Bu tasarının 2. maddesi ile söz konusu varlık kiralama şirketine tanınan muafiyetlerin kapsam ve alanı genişletiliyor. Varlık kiralama şirketi, defter tutma yükümlülüğünden, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkındaki KHK hükümlerinden, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejimi'nden muaf tutuluyor ve daha pek çok düzenlemeden bu şirkete muafiyetler getiriliyor. Neden? Çünkü bu şirket ortada yok. Olmayan şirketi olduğu gibi göstermeye kalkınca mevzuattan kaynaklanacak sorumluluklar bu işlemi yapanlar için sıkıntı yaratacak. Şimdi getirilen bu yasa tasarısı ile minareye kılıf uydurma telaşını görüyoruz” dedi.
 
İŞSİZLİK YENİDEN ARTIŞ SÜRECİNE GİRDİ
İşsizliğin, büyümenin duraklamasıyla yeniden artış sürecine girdiğini belirten Öztrak “Yeniden 2 haneli rakamlara doğru yükselmiş durumda, bu son derece risklidir. Başta Amerika olmak üzere krizin ortasındaki ekonomilerde işsizlik düşme eğilimine girerken, Türkiye'de artma eğilimine giriyorsa, bu bir müddet sonra bizim dışarıdan fon temin etmemizi de zora sokacaktır. Onun için Aralık ayında ortaya çıkan işsizlik rakamındaki artışı son derece tehlikeli buluyorum. Hükümetin bu konuda bir an önce önlem almasını bekliyoruz. Bu ülkenin genç bir nüfusu var. Bu nüfusa iş verebilirsek Türkiye yüzde 7 falan değil, yüzde 8, yüzde 9 bile büyüyebilir. Ama bu nüfusa iş veremiyoruz, ortada sürekli sosyal bir saatli bomba yaratıyoruz” dedi.
 
İSTİHDAM YARATMAYA YOĞUNLAŞMALI
Hükümetin bütün gayretini ekonomide yeniden istihdam yaratma noktasında yoğunlaştırması gerektiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak “Ancak hükümet bambaşka yerlerde geziyor. Ekonomiden sorumlu bakanlar birbirlerinden farklı beyanatlar veriyor” dedi. Öztrak, TBMM'ye ekonominin yönetimiyle ilgili gelen yasaların hepsinin ''minareye kılıf uydurmayı'' hedeflediğini öne sürdü.
 
Haber / Cihangir ARIK