Tarihin akışı değişti

Çorlu Kent Konseyi tarafından, Çorlu Belediyesi ve Orion AVM’nin katkılarıyla düzenlenen Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini konu alan fotoğraf sergisi gerçekleştirildi.

GÜNDEM 12.03.2013 10:38:00 0
Tarihin akışı değişti
ŞİİRLER OKUNDU
Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Haftası etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen fotoğraf sergisine Çorlu Belediye Başkan Vekili Serhad Çatalkaya, Belediye Başkan Yardımcısı Kemaleddin Avcı, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorlu
Şubesi üyeleri, sanatseverler ve vatandaşlar katıldı. Çorlulu Çanakkale şehitlerinden birinin torunu olan Hüseyin Çarıkçı, Verda Voyvoda ve Tuğrul Özkan şiirler okurken, Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur ise günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

EN BÜYÜK ZAFERLERDEN BİRİ
Cesur konuşmasında “Bundan 98 yıl önce yüz binlerce vatan evladı, vatanımızı korumak için Çanakkale’ye gitti. Çanakkale Savaşı, dünya tarihinin en kanlı savaşı ve Türkiye tarihinin en büyük zaferlerinden birisidir. Bin yıldır milletimizi bu topraklardan atmak için uğraşan düşmanlar, bu sefer topyekûn geldiler. Gemileriyle, toplarıyla tüfekleriyle geldiler. Bir de önlerine Hintlisini, Yeni Zelandalısını ve Avustralyalısını da katıp geldiler. Kattılar ama yine de olmadı! Tarih milyonlarca askerin çarpıştığı savaşlar görmüştür. Fakat aylar süren çarpışmalar boyunca savaş meydanında yaşam sürdürülen bir örneği daha yoktur. O kadar ki, askerler artık günlük ihtiyaçları için düşman tarafla bile yardımlaşma, suyunu ve ekmeğini bölüşür duruma gelmiştir. Asırlardır süregelen bağımsızlık ruhu ile hürriyetini korumak için ölümü göze alan kahramanlar, köyünden, yurdundan, eşinden, çocuğundan ayrılıp dünya siyasetinin kirli oyunlarına dur demek için çarpıştılar” dedi.

TOPRAKLARA DÜŞEN YİĞİTLERİN ABİDESİ
Çanakkale Zaferi’nin sadece kahramanlıkların, mücadelenin simgesi olmadığını ifade eden Cesur “Atılan yüzlerce kurşunun arasında, yaralı düşman askerini siperine taşıyan Türk Askerinin, barbar diye aşağılanmaya çalışılan bir milletin, tüm cihana insanlık dersi verdiği bir zaferdir. Çanakkale Savaşları, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması için verilen kurtuluş mücadelesinin ardındaki yüksek moraldir. Çanakkale, hiç düşünmeden 17 yaşında 20 yaşında, göğsünü siper edip bu topraklara düşen yiğitlerin abidesidir. Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenler değildir. Çanakkale’yi, Çanakkale yapan, gelenleri karşılayan o asil ruhtur. O öyle bir ruhtur ki düşman; inancın, imanın ve azmin karşısında yenik düşmüştür. O öyle bir ruhtur ki, ben esir yaşamaktansa özgür ölmeyi yeğlerim diyen insanların ruhudur” diye konuştu.
 
Haber / Gökhan TEKER