İndirim oranları belirlendi

Bakanlar Kurulu, 2013 yılında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nin, tarımsal üretime yönelik olarak kullandıracağı düşük faizli yatırım ve işletme kredisi oranlarını belirledi. Buna gör

GÜNDEM 17.02.2013 14:37:00 0
İndirim oranları belirlendi
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Başbakan Yardımcılığı'nın talebi üzerine, Bakanlar?Kurulu'nca 28 Ocak 2013 tarihinde kararlaştırıldı.
 
YÜZDE 5’E DÜŞECEK
Karar, üreticilerin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla; kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek veya tüzel kişi üreticilere Banka ve TKK tarafından 1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihleri arasında Banka tarafından kullandırılacak tarımsal kredilerin cari faiz oranlarında yapılacak indirimleri kapsıyor. Hayvansal ve bitkisel üretimde yatırım döneminde kullandırılacak yatırım kredilerinde uygulanan cari faiz oranları, üretim alanına göre yüzde 25 ile 100 oranında indirilecek. Hayvansal ve bitkisel üretime yönelik işletme kredilerinde de uygulanacak cari faiz indirimi yüzde 25 ile yüzde 100 arasında değişecek. TKK'dan yapılan açıklamaya göre bankanın tarımsal üretimde yatırım kredilerinde uyguladığı cari faiz yüzde 12, işletme kredilerinde yüzde 10 düzeyinde bulunuyor. Böylece yatırım kredilerinden alınan cari faiz oranında yapılacak yüzde 50'lik indirimle faizler yüzde 6'ya, işletme kredilerinde yüzde 5'e düşecek.
 
BİRDEN FAZLA ÜRETİM İÇİN KREDİ TALEPLERİ
Birden fazla üretim konusunda kredi talebinde bulunan üreticilere kullandırılabilecek toplam kredi üst limiti, damızlık süt sığırı yetiştiriciliği hariç krediye konu ürünlerden en yüksek kredi limitine sahip ürüne göre belirlenecek ve her halükarda 15 milyon TL'yi aşamayacak. 15 milyon TL limiti ancak damızlık süt sığırı yetiştiriciliği konusunda kullandırılan kredilerde aşılabilecek.
 
KREDİ ÜST LİMİTLERİNİ AŞAMAYACAK
5411 sayılı Bankacılık Kanununun risk grubu tanımına giren işletmelere bu Karar kapsamında kullandırılacak kredilerin toplamı, üretim konuları itibarıyla bu Kararla belirlenen kredi üst limitleri aşamayacak. Risk grubuna giren işletmeler bu Karar kapsamında tek bir işletme kabul edilecek. İndirim oranlarının kademeli olarak uygulanacağı üretim konularında kredi kullanacak üreticiler, indirim oranlarından, kullanacakları kredi miktarına göre kademeli olarak yararlanacak. Mevcut işletmelerin satın alınmasına yönelik kredilerde de, satın alınacak işletmenin faaliyet konusu itibarıyla yine belirlenen indirim oranları ve kredi üst limitleri dikkate alınacak.  Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırmasına ilişkin Karar kapsamında yatırım kredisi tahsis edilmiş ancak kredilerinin tamamını veya bir kısmını kullanamamış üreticiler kullanamadıkları kısım için bu Karar hükümlerinden yararlanacak. Bu Karar kapsamında kredi kullanmak suretiyle yapılan yatırımlardan sigortaya konu olabilecek ahır, kümes, hayvan vs. gibi varlıklar ile tarımsal ürünlerin kredi tutarı üzerinden sigorta ettirilmesi zorunlu olacak. Sigorta mevzuatından kaynaklanan nedenlerle kredi kullandırma sırasında sigorta yaptırılması mümkün olmayan tarımsal ürünlerin sigortası, kredi kullandırım tarihinden itibaren azami 6 ay içerisinde tamamlanacak.
 
Marmara Haber Merkezi