“Köy tüzel kişiliklerini geri vereceğiz”

Yanıkağıl ve Bahçeağıl köylerine ziyarette bulunan CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Bizim son 1,5 yıldır yaptığımız köy ziyaretlerine birileri daha yeni başladı” dedi.

GÜNDEM 12.02.2013 19:10:00 0
“Köy tüzel kişiliklerini geri vereceğiz”
 Büyükşehir Kanunu’nun köylere hiçbir fayda sağlamadığını öne süren Yüceer, “Aksine köylünün dişinden tırnağından arttırarak köy tüzel kişiliğine kazandırdığı tüm varlıklar Büyükşehir’e devredildi. Köylüye getirilen tek şey ise yeni vergiler oldu” dedi. Yüceer, “İktidar olmamız halinde bize düşen görev köy tüzel kişiliklerinin geri verilmesidir. Size düşen görev ise seçim propagandası için buraya gelenlere ‘Neden bizim fikrimizi sormadınız’ diye sormaktır” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Kapaklı İlçe Teşkilatı ile birlikte önceki akşam 18.00-20.00 saatleri arasında Bahçeağıl ve Yanıkağıl köylerine ziyarette bulundu.
 

BUNUN ADI BÜYÜKŞEHİR DEĞİL BÜTÜNŞEHİR
Bahçeağıl Köyü’nde Köy Kahvehanesi’ni ziyaret eden Candan Yüceer, Kapaklı’nın Büyükşehir Kanunu ile birlikte ilçe statüsüne yükseldiğini ve köylerin de Kapaklı’ya bağlı birer mahalleye dönüştürüldüklerini anımsatarak, “Büyükşehir olmak elbette çok güzel bir durum. Fakat hükümetin yaptığı ‘Büyükşehir’ değil, adeta ‘Bütünşehir’ uygulaması olmuş” dedi. Kanunla birlikte köylerin tüzel kişiliklerinin kalktığını söyleyen Yüceer, “Böylece sizin boğazınızdan arttırarak köy tüzel kişiliğine kazandırdığınız tüm varlıklar, meralar, araziler de elinizden alınarak Büyükşehir’e devredilecek” diye konuştu. 
 
BİZİ EN ÇOK ÜZEN KÖYLER OLDU
Yalnızca Tekirdağ’da değil 29 ilde de beldelerin kapatıldığını ifade eden Candan Yüceer, “İl Özel İdareleri de kapatıldı. Fakat bizi en çok üzen köylerin tüzel kişiliklerinin ellerinden alınması oldu” dedi. Parti olarak Büyükşehir kanununun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını söyleyen Yüceer, “Bunun yanında, ihtiyacı olan köylülerimizin rayiç bedel üzerinden 2 bin metrekareyi aşmamak üzere ev yapmaları için 5 yıl süre tanınmıştı. Bu sürenin 15 yıla uzatılması için de meclise kanun değişikliği teklifi sunduk. Teklifimiz şuan İçişleri Komisyonu tarafından inceleniyor. İnşallah köylümüzün lehine bir karar çıkar” dedi.

KÖYLERE VERGİ GETİRİLECEK
Büyükşehir’e karşı olmadıklarını kaydeden Candan Yüceer, “Büyükşehir olması ile birlikte Tekirdağ’ın gelirleri artacak, köylere daha çok hizmet gelecek diyorlar. Bu zamana kadar ne hizmet getirdiler ki bundan sonra ne hizmet getirsinler. Köylüye ne getirecekler biliyor musunuz? Vergi getirecekler. Borç getirecekler” şeklinde konuştu.

SİZE FİKRİNİZİ SORDULAR MI?
Cumhuriyet Halk Partisi’nin 1,5 yıldır köyleri ziyaret ettiğini söyleyen Candan Yüceer, “Birileri sizleri ziyaret etmeyi daha yeni yeni akıl etmeye başladı. Eğer sizlere karşı samimi olsalardı 1,5 yıl önce gelirler ve henüz taslak aşamasında olan Büyükşehir uygulaması hakkında bilgilendirmede bulunurlar, sizlerin fikrini sorarlardı” dedi ve “Bugüne kadar size hiç fikrinizi sordular mı?” diye sordu.
 
KAPATILIRKEN NEDEN REFERANDUM YAPMADILAR?
Belde belediyelerin kuruluşu öncesi ilgili bölgelerde referandum yapıldığını anımsatan Yüceer, aynı referandumun belde belediyelerin kapatılması konusunda yapılmadığına dikkat çekti. Köylünün Büyükşehir yapılanmasından zararlı çıktığını söyleyen Candan Yüceer, “İktidar olmamız halinde bize düşen görev köy tüzel kişiliklerinin geri verilmesidir. Size düşen görev ise seçim propagandası için buraya gelenlere ‘Neden bizim fikrimizi sormadınız’ diye sormaktır” ifadelerini kullandı.    
 
İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ
Tekirdağ’a Kocaeli Büyükşehir modelinin empoze edilmeye çalışıldığını söyleyen CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Kocaeli’nde tarım yok. Tekirdağ’da ise nüfusun önemli bir kısmı geçimini tarımdan sağlıyor. Geleceğinize sahip çıkın. Bu bizim kaderimiz değil. Biz köylümüzle birlikte insanca yaşamak istiyoruz” dedi.

ÇİFTÇİNİN DESTEĞİ YÜZDE 40 AZALACAK
Hükümetin çiftçi desteklemelerinde de düzenleme yaptığını fakat eline yüzüne bulaştırdığını ifade eden Candan Yüceer, “Çiftçi Destekleme oranı Türkiye ortalaması alınarak hesaplanacak. Fakat bu uygulama her yıl rekoltenin çok yüksek olduğu Trakya Bölgesi için adeta bir ceza niteliğindedir. Çünkü verimliliği Türkiye ortalamasının çok üstünde olan Trakya’da çiftçinin aldığı destek yüzde 40 oranında azalacaktır” ifadelerini kullandı.
 
DERTLERİNİZİ DİNLEMEYE GELDİK
CHP Heyeti Bahçeağıl Köyü’ndeki kahvehaneleri gezip köylülere partinin Büyükşehir konusundaki çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra Yanıkağıl Köyü’nü ziyaret etti. Kapaklı İlçe Teşkilatı olarak köylünün sıkıntılarını dinlemeye geldiklerini ifade eden İlçe Başkanı Kenan Seçkin, “Bugün buraya sizlerin dertlerini ve taleplerinizi dinlemeye geldik” dedi ve parti üyelerini köy halkına tek tek tanıttı.
 
30 MİLYON TL BORÇLANDIK
Köy halkının bozuk yollardan şikayet etmesi üzerine konuşan CHP’li İl Genel Meclis üyesi M. Zeki Gürcün, “Bu yıl İl Özel İdaresi olarak 30 milyon TL borçlandık. Toplamda bin 200 kilometre olan köy yollarının 150 kilometrelik kısmını altyapısı ile birlikte yeniden yaparak asfalt kaplayacağız. Çalışmalara Mayıs ayında başlanılması planlanıyor” dedi.
 
SU KUYUMUZ ÇÖKTÜ
Muhtarlığı döneminde köyde toplam 16 bin metre kanalizasyon ve 14 bin metre de su hattı döşendiğini anımsatan Köy Muhtarı Yücel Başaran ise, su kuyularından birisinin çöktüğünü belirterek, “2 su kuyumuz 24 saat aralıksız çalışırken köyümüzün su ihtiyacı ancak karşılanabiliyordu. Şimdi tek su kuyumuz kaldı. Bu nedenle bazı hanelerde su sıkıntısı yaşanacak. Yeni bir su deposu yapılması için Çerkezköy Kaymakamlığı ve İl Özel İdaresi’ne başvuruda bulunduk” dedi ve sorunun en kısa sürede çözülmesini temenni etti. 
 
CHP GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI
CHP Kapaklı İlçe Teşkilatı tarafından Bahçeağıl ve Yanıkağıl köylerine yapılan ziyaretlerde Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer’in yanı sıra İl Genel Meclis Başkanvekili Sami İkizler, İl genel Meclis Üyesi M. Zeki Gürcün, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, Kapaklı Belediyesi Meclis üyeleri Nedim Yılancı ve Ahmet Yörük, CHP Çerkezköy Kadın Kolları Başkanı Şayka Çalışkan ve Kapaklı İlçe Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda partili de hazır bulundu. Köy kahvehaneleri ziyaretlerine CHP’li kadın üyelerin de ilgi göstermesi dikkatlerden kaçmadı.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ