Ayakçılar, emlakçıların kabusu oldu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Büyükşehir Yasası’nı onaylamasının ardından ilçe statüsüne kavuşan Kapaklı’da emlak piyasasında hareketlilik yaşanırken, Kapaklılı emlakçıla

GÜNDEM 10.02.2013 19:43:00 0
Ayakçılar, emlakçıların kabusu oldu
Kapaklı’da faaliyet gösteren emlakçılar, Büyükşehir Kanunu ile ilçe olan Kapaklı’da emlak piyasasına olan talebin arttığını dile getirdi.
 
YATIRIMCI TEREDDÜT EDİYOR
İnsanların daha çok piyasa araştırması yapmak için Kapaklı’ya geldiğine dikkat çeken Akgül Emlak sahibi Ayhan Akgül, özellikle İstanbullu yatırımcıların Kapaklı’da büyük yatırımlar için uygun arazi arayışı içinde olduğunu ifade etti. “Yatırımcıların çoğu Kapaklı’nın 3 yıl önceki hali ile şimdiki hali arasında bir fark olmadığını söylüyor” diye konuşan Akgül, ilçeye yatırım yapacak kişilerin bu nedenle tereddüt yaşadığını belirtti.
 
KİRALIK DAİRE SIKINTISI DAHA DA ARTACAK
Bundan sonraki süreçte Kapaklı emlak piyasası taleplerinde yüzde 20 ila 30 arasında bir artış olabileceğini söyleyen Ayhan Akgül, “Çerkezköy’deki arsa ve konut fiyatlarının çok yüksek olması, insanları Kapaklı’ya yönlendiriyor. Çerkezköy’de 50-60 bin TL’ye daire almanız mümkün değil fakat Kapaklı’da bu fiyatlara daireler bulabilirsiniz” dedi. Kapaklı’da binaların henüz yapım aşamasındayken satıldığını ifade eden Akgül, “Bu nedenle ilçemizde kiralık daire sıkıntısı yaşanıyor. Yılda ortalama yüzde 9 oranında gerçekleşen nüfus artışı da bu sıkıntıyı arttıracaktır” dedi. Kiralık daire sayısının az olmasının kira fiyatlarına da yansıdığına vurgu yapan Akgül, “Geçen yıl 250 TL olan bir yerin kirası bu yıl 350 TL’ye yükseldi” ifadelerini kullandı.
 
AYAKÇILAR DAHA ÇOK KAR EDİYOR
İlçedeki bazı emlakçılarla Kapaklı Emlakçılar Derneği’nin gerekliliği konusunda istişarelerde bulunduklarını kaydeden Akgül, ‘Ayakçı’ diye tabir edilen kişilerin emlakçıları mağdur ettiğini söyledi. Bir emlakçının aylık ortalama 2-3 bin TL kira ödediğini, ayrıca tüm vergilerini de düzenli olarak verdiğini söyleyen Akgül, “Ayakçılar emlak işinden çok daha fazla kar ediyor. Ne kira ödüyorlar ne de devlete vergi veriyorlar. Yıllardır süre gelen bu sıkıntımız hala çözüme kavuşmuş değil” diye konuştu.
 
KAPAKLI, ESKİ ZEYTİNBURNU OLMA YOLUNDA İLERLİYOR
Kapaklı Emlak sahibi Zafer Akgün ise ilçedeki emlak piyasasının en önemli sorununu, ileriye yönelik bir imar planının eksikliği olarak değerlendirdi. Bu zamana kadar hep ticari amaçlı küçük parseller yapıldığını söyleyen Akgün, “Bu parsellere 3 kat imar izni veriliyor. Yol genişlikleri ise 8 metre olarak belirleniyor. Oysaki yol genişliklerinin en az 12 metre, kat sayısının da yatırımcıyı teşvik edecek düzeyde olması gerekir” dedi. Yanlış imar uygulamaları sonucu nüfusu hızla artan Kapaklı’da trafik ve çarpık yapılaşma sorununun iyice büyüdüğünü dile getiren Akgün, “Kapaklı, eski Zeytinburnu olma yolunda ilerliyor” şeklinde konuştu.
 
YATIRIMCILAR ÇEKİMSER KALIYOR
İlçe olduktan sonra, yatırımcıların Kapaklı’ya olan ilgisinin arttığını söyleyen Zafer Akgün, “Fakat istenilen seviyede bir imar planına sahip olmadığımız için insanlar Kapaklı’ya yatırım yapma konusunda çekimser kalıyor. Yatırımcıların, Kapaklı’da büyük bir alışveriş merkezi ya da büyük bir hastane yapabilecekleri bir alan yok” dedi.
 
GELİŞİMİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL MEVCUT YÖNETİMDİR
16 yıldır Kapaklı’da emlakçılık yaptığını ifade eden eski Kapaklı Belediye Eski Meclis Üyesi Zafer Akgün, “Kapaklı’nın gelişmesinin önündeki en büyük engel yönetimin başındakilerdir. Belediye Binası’nı ara sokağa yapan bir anlayışın, Kapaklı’yı daha ileri götürme şansı yok. Belediye Başkanı İrfan Mandalı, belediye binasını mevcut yere geçici olarak yapacağını söylemişti. Fakat daha sonra oraya 10 katlı bir belediye binası dikti. Tek düşüncesi, belediye binası karşısında bulunan kendisine ait arsanın değerini arttırmaktı” iddiasında bulundu.
 
DAİRELER YA İSKANSIZ YA DA ÇÜRÜK
Kapaklı’nın ilçe olması ile piyasanın hareketlendiğini söyleyen Zafer Akgün, bu hareketliliğin fiyatlara yansımadığını kaydetti. Yönetimin bir an önce büyük yatırımcıların ihtiyaçlarına karşılık verebilecek imar plan uygulamaları yapması gerektiğini belirten Akgün, ilçede sağlıklı müteahhitlerin de olmadığına dikkat çekti. Bir emlakçı olarak Kapaklı’dan daire alıp satmadığını ifade eden Akgün, “Kapaklı’daki dairelerde ya iskan sıkıntısı vardır, ya da yapıların sağlamlığı konusunda tereddütler var” dedi.
 
ÖNEMLİ OLAN AYAKÇILARIN KÖKÜNÜN KURUTULMASIDIR
Kapaklı’da en kötü dairenin kirasının en az 300 TL olduğunu ifade eden Zafer Akgün, “İlçemizde konut ihtiyacı olduğu aşikardır” dedi. Kapaklı’ya Emlakçılar Derneği’nin kurulmasının çok da önemli olduğunu düşünmediğini söyleyen Zafer Akgün, bölgede emlakçıdan çok ayakçı olduğunu belirterek, “Bir emlak bürosunun aylık maliyeti ortalama 3-5 bin TL’dir. Önemli olan derneğin kurulması değil, ayakçıların kökünün kurutulmasıdır” ifadelerini kullandı.
 
DÖRT GÖZLE BEKLİYORLAR
Büyükşehir kanununun onaylanması ve Kapaklı’nın ilçe olması ile birlikte emlak piyasasındaki hareketliliğin fiyatlara da yansıdığını söyleyen Fatih Emlak sahibi Mehmet Tokuç, gerek yatırım amaçlı arsa satışlarında, gerekse daire satışlarında büyük artış oldu. İnsanlar yeni yatırım alanları için Kapaklı’ya gelerek araştırmalar yapıyor. Özellikle ilçede yapılacak olan kamu binalarının yerlerinin belirlenmesini dört gözle bekliyorlar. Çünkü kamu binalarının yapılacağı alanlar 4-5 kat değer kazanacak” dedi.    
 
KİRALIK DAİRE SIKINTISI YOK
Emlak piyasasında fiyatların yaklaşık yüzde 30 ila 40 oranında arttığını dile getiren Mehmet Tokuç, bu artışın devam edeceğini belirtti. Kapaklı’da kiralık daire sıkıntısı yaşanmadığını söyleyen Tokuç, “Kapaklı’da çok sayıda kiralık daire var. Fakat bu daireler ileride oluşabilecek ihtiyacı karşılamada yetersiz kalacaktır. Çünkü nüfus her yıl ortalama yüzde 8-9 oranında artıyor. Bu artış beraberinde yeni binalara ihtiyaç duyulmasına neden oluyor” diye konuştu.
 
YÜZDE 100 KARLA ÇALIŞIYORLAR
Kapaklı Emlakçılar Derneği’nin en kısa sürede kurulması gerektiğini ifade eden Mehmet Tokuç, “Şuanda Çerkezköy Emlakçılar Derneği üyesiyim. Kapaklı’da böyle bir dernek kurulursa oradan hemen istifa eder buradaki derneğe üye olurum” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kendilerine ‘Emlakçılık Kursu’ verildiğini söyleyen Tokuç, “Bize, vatandaşın kendi dairesini ya da arsasını kendisi satsa bile bir emlak müşaviri ile sözleşme yapması gerektiği söylenmişti. Fakat uygulanmıyor” dedi. Ayakçıların emlakçılardan daha çok iş yaptığını ifade eden Tokuç, “Hiçbir masrafları yok. Yüzde 100 karla çalışıyorlar. Vergi Dairesi yetkililerinin ya da Emlakçılar Derneği’nin bu problemi çözmesi gerekiyor” dedi.   
 
Haber / Ahmet KARDEŞ