Hayvan yetiştiricileri, hırsızlıklara karşı bilgilendirildi

Malkara'da hayvan hırsızlığına karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili olarak Kaymakam Mahmut Halal başkanlığında, kaymakamlık makamında toplantı yapıldı.

GÜNDEM 1.02.2013 22:50:00 0
Hayvan yetiştiricileri, hırsızlıklara karşı bilgilendirildi
MUHTARLAR DA YARDIMCI OLMALI
Kaymakam Mahmut Halal hayvan hırsızlığı ile çiftçilerin emeklerinin, geleceklerinin çalındığını ifade ederek birliklerin kendi üyelerini bilinçlendirerek bu hırsızlıklara karşı gerekli ve caydırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Kaymakam Halal hırsızlıkların sadece inzibati tedbirlerle önlemenin çok zor olduğunu, bu konuda hem birliklerimizin hem de muhtarlıklarımızın yardımcı ve destek olması gerektiğini belirtti. Toplantıya İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Sedat Akbıyık, İlçe Emniyet Müdürü Behçet Alkan, Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şaban Aytaç, Tekirdağ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Toluca, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Fahrettin Kazan katıldı. Toplantıda alınması gereken tedbirlerin tüm havyan sahiplerine bir kez daha hatırlatılması istendi.
 
HIRSIZLIKLARA KARŞI ALINACAK TEDBİRLER
Hayvan hırsızlıklarına karşı hayvan sahipleri tarafından “Küpesiz hayvan beslememeleri, hayvanların gündüzleri çoban geceleri ise bekçi tarafından güvenliğinin alınması, (çobanların gündüzleri hayvanlar ile uğraştığından dolayı akşam ve gece saatlerinde yorgun düşerek uyudukları), ağılların mutlak suretle betonarme duvarlarla çevrili ve tek giriş-çıkış olacak şekilde inşa edilmesi, (ikinci kapı, çok sayıda pencere kontrol ve gözetimi zorlaştırmaktadır), ağıl ve ahırların etrafına gece görüş özelliği bulunan kamera sistemi taktırılması, ağıl ve ahırların etrafına alarm sistemi taktırılması, mutlak suretle en az 2 köpek (biri serbest biri bağlı vaziyette) bulundurulması, (hırsızlar genellikle köpekleri zehirleyecekleri zaman mevcut köpekler bağlı değil ise atılan ete gitmekte ve zehirlenmektedir veya mevcut köpeklerin hepsinin bağlı olduğu durumda da köpekler geniş bir alanı gezerek kontrol edememektedir), hayvan sahipleri tarafından çoban ve bekçilerin kolluk güçlerine bildirilmesi, çevrede görülen şüpheli şahıs ve araçların derhal kolluk güçlerine bildirilmesi, değişik zamanlarda sürülerin yanına gelen (hayvan satın almak, tuz satmak, yem satmak vb.) şahısların kimlik bilgilerinin sürü sahipleri tarafından kaydedilmesi, herhangi bir olay vukuu bulduktan sonra gecikmeksizin kolluk güçlerine bildirilmesi, herhangi bir olay vukuu bulduktan sonra olay yerine girilmeden kolluk güçlerinin beklenilmesi. hayvanlara mümkün mertebe azami sayıda çan, zil vb. uyarıcı malzeme takılması, sürülerin yanındaki köpeklerin akşam saatlerinde beslenilmemesi, (köpeklerin karınları tok olduğu durumda uyudukları ve çevreyi dolaşmadıkları bilinmektedir)” gibi tedbirlerin alınması gerektiği ifade edildi.
 
BENİM HAVANIM ÇALINMAZ ZİHNİYETİNDEN UZAK DURULMALI
Ağıl/ahırların etrafına yaklaşma istikametlerinde misine vb. görünmeyecek ve ucuz malzeme ile çepeçevre emniyet zinciri oluşturulabilir, bu sistemin bir ucuna zil ve çan türü ses çıkartacak bir tertibat yapılarak çobanların yanına kadar uzatılabileceği belirtilirken “Ağıl/ahırların etrafına piyasada cüzi miktara satılan sensörlü projektörler yerleştirilebilir. Aynı zamanda bu sensörle cihazlara zil/alarm da taktırılarak çobanların/bekçilerin bulundukları yerlere kadar uzatılabilir. Özellikle giyim mağazalarında kıyafetlerin üzerine takılan ve mağazanın kapı kısmında bulunan basit duyarlı geçitten geçildiğinde alarm veren cihazlardan hayvanların kulak veya kuyruk kısmına taktırılması, ahırların çıkışında hayvanların hırsızlar tarafından sürülebileceği veya yürütülebileceği istikametlere şeffaf duyarlı geçitler konulması gibi tedbirlerin geliştirilmesi gerekiyor. Bir Şey Olmaz, Benim Hayvanım Çalınmaz zihniyetinden uzak durulması gerekiyor” denildi.
 
Marmara Haber Merkezi