Atık yağlar toplanacak

Atık çöplerin ayrıştırılması, bertaraf edilmesi ve tekrar işlenebilmeleri hususunda çalışmalarına yoğunluk kazandıran Kapaklı Belediyesi Bitkisel Atık Yağların toplanmasına ilişkin projeyi de

EKONOMİ 31.01.2013 22:40:00 0
Atık yağlar toplanacak
Kapaklı Belediye Başkanlığı, çevre kirliliğini önlemek amacıyla bitkisel ve evsel atıkların toplanması çalışmaları kapsamında atık yağların özel konteynırlarda toplanmasını sağlayacak.  
 
ATIK YAĞLAR TOPLANACAK
Kapaklı’da bu çalışma Ezici Deha şirketi tarafından gerçekleştirilecek. Konu ile alakalı bilgiler veren Kapaklı Belediyesi Çevre Mühendisi Hüseyin Özel, lavaboya dökülen 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini belirterek “Bu projenin amacı atık yağların oluşturduğu toprak ve su kirliliğini önlemektir. Atık yağların işlenebilmesi sağlanarak tekrar kullanılabilir olmaları amaçlanmaktadır. 1 litre atık yağ, 1 milyon litre suyu kullanılmaz hale getiriyor. Ayrıca lavaboya dökülen atık yağlar, kanalizasyon borularının iç çapında daralmalara neden olurken, bu da daha değişik sorunların yaşanmasına sebep oluyor ve kanalizasyon taşkınlarına neden olarak insan sağlığını tehdit ediyor” dedi.

DUYARLI DAVRANMALIYIZ
Hüseyin Özel, vatandaşlara topladıkları her 5 litre atık yağ karşılığında 1 litre bitkisel yağ verileceğini ifade ederek “Atık yağların bir taraftan uygunsuz şekilde bertaraf edilmesinin önüne geçilerek, diğer taraftan tekrar ekonomiye kazandırılacak. Belediyemiz ilerleyen zamanda atık yağların toplanacağı konteynırların yerini belirleyecek. İnsanımızın bu konuda duyarlılık göstermesini bekliyoruz. Çevremizi koruyabilmek açısından herkesin duyarlı davranması gerekiyor” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMA GENELE YAYILACAK
Ambalaj atıkları konusunda Kapaklı Belediyesi’nin daha önce başlatmış olduğu uygulamanın pilot mahallelerde devam ettiğini ifade eden Hüseyin Özel “Belediyemiz ambalaj atıkları yönetimi planı çerçevesinde, ilk etapta İsmet Paşa Mahallesi, İnönü Mahallesi ve Atatürk Mahallesinde ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasına devam ediliyor. Bu çalışmaların diğer mahallerimizde de yapılabilmesinin çalışmaları sürdürülmektedir. Etkin bir geri kazanım, ancak atıkların kaynağında ayrıştırılması ile mümkün olabilir. Kısa zaman içerisinde Kapaklı genelinde ambalaj atık konteynırları yerleştirilecek. Okullara ve konutlara yönelik çalışmalarımız olacak. Ambalaj atıkları cam, metal, kâğıt, karton, plastik, pet, kompozit, plastik kâğıt ve değişik karışımlı maddeleri içeriyor”dedi.  

MİKTARLAR KÜÇÜMSENMEYECEK BOYUTTA
Özel, 2012 yılında toplanmış olan ambalaj atığı ve tıbbı atık miktarlarının küçümsenmeyecek miktarlarda olduğunu belirterek “Geçtiğimiz yıl içerisinde 830 bin 520 kilogram ambalaj atığı, 20 bin 222 kilogram tıbbı atık toplanarak bertaraf edildi. Bunun yanında 659 kilogram atık pil toplanarak TAP Derneği’ne gönderildi” bilgisini verdi.
 
Haber / Asim YAVUZ