Bakan bayraktar, “304 bina Tapu’ya bildirildi

Kentsel Dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli olduğu tespit edilen 304 binanın Tapu’ya bildiriminin yapıldığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bu sayının 3 bin

GÜNDEM 16.01.2013 22:09:00 0
Bakan bayraktar, “304 bina Tapu’ya bildirildi
İSTEMEYENİN EVİNİ YIKMAYACAĞIZ
Türkiye’de Kentsel Dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini, çalışmalar yapılırken insanların rızasının esas alındığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “İstemeyen hiç kimsenin evi yıkılmayacak. Bunu defalarca tekrarladık. Öncelikli hedefimiz fakir, fukara ve garipler için konut yapmaktır. Biz riskli durumda olan evleri mecburen yıkacağız. Bunu Türkiye'ye adım adım kabul ettirmeye çalışıyoruz. Bu konuda vatandaşımızın da desteğini görüyoruz” dedi.

 

MÜRACAATLAR BİZİ SEVİNDİRİYOR
Çalışmalar nedeniyle vatandaşın oldukça duyarlı olmasının kendilerini sevindirdiğini söyleyen Bayraktar, “İlk etapta yaklaşık 6 bin küsur birim konut yıktık. Ondan sonra riskli yerlerde yıkma işlemlerine devam ettik. Bazen bizim haberimiz olmadan belediyeler de riskli binaları yıkabiliyorlar. Bu kapsamda da o günden bu güne bina bazında 300 bina, konut bazında 3 bin konut yıkıldı. Ama esas enteresan ve güzel tarafı çok büyük müracaat var. Vatandaşımızın oturmakta olduğu binanın risk gurubuna girip girmediğini öğrenmek için müracaatları bizleri sevindiriyor” ifadelerini kullandı.

 

YIKIMI GEREKİYORSA MUVAFAKAT ARANMAZ
Müracaat kapsamında incelenen binanın risk gurubuna girmesi halinde gerekli bilgileri tapu dairesine gönderdiklerini kaydeden Erdoğan Bayraktar, “Riskli olduğunu tespit ettiğimiz binaları tapuya bildiriyoruz. Bugüne kadar Tapu'ya 304 bina bildiriminde bulunduk. Bu sayı 3 bin 40 konuta tekabül ediyor. Bu binalar satılırken, Tapu'daki memur, 'Sen bunu satın alıyorsun ama bu bina risklidir' diye vatandaşı uyaracak. Sonra vatandaşa tebligat yapacağız. Orada bir binanın riskli olup olmadığını tespit için ittifak şart değil. Bir kişi başvursa da o binanın riskli olup olmadığını tespit ettirir. Yıkımı için eğer mecburiyet varsa yine muvafakat aranmıyor. Valiye biz yazıyoruz, vali belediyeye görev veriyor. Bina yıkılıyor” şeklinde konuştu.

 

RİSKLİ YERLER
Ülke genelinde riskli alan ilan edilen yerleri de tasnif eden Bayraktar, “Risk gurubunu oluşturan yerleri şu şekilde sıralayabiliriz. Diyarbakır'ın Sur Bölgesi’nin 187 hektarı. İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin 2,5 hektarı.  Hacıhüsrev'in 900 dönümü. Esenler'in 1 milyon metrekareye yakın kısmı. İzmir Karabağlar Cennetçeşme ve Bakanlar Kurulu'nda bekleyen 13 büyük riskli alan. Bunlar, Ağrı- Patnos, Ankara Altındağ, Çankaya ve Mamak, Bursa Yıldırım, Erzurum Yakutiye, Odunpazarı, Gaziosmanpaşa, Sarıyer ve Zeytinburnu, Sakarya Hendek, Trabzon” diye konuştu.

 

Haber Merkezi