Görme engelliye Aziz Nesin’lik ceza

Malkara Bağpınarı köyünde 4 ay önce meydana gelen orman yangınına müdahale etmediği gerekçesi ile görme engelli bir vatandaşa ceza kesildi. Görme engelli vatandaşa ceza kesildiğini öğrenen vatandaş

GÜNDEM 4.01.2013 20:50:00 0
 Görme engelliye Aziz Nesin’lik ceza
 Malkara Bağpınarı köyünde 4 ay önce meydana gelen orman yangınına müdahale etmediği gerekçesi ile görme engelli bir vatandaşa ceza kesildi. Görme engelli vatandaşa ceza kesildiğini öğrenen vatandaşlar “Tam Azizi Nesin’lik Hikaye” demekten kendini alamadılar.
 
Malkara’ya bağlı Bağpınarı köyünde orman yangınını söndürmeye gitmediği öne sürülen görme engelli vatandaşın yanı sıra yangın tarihinde askerde olan ve kalp ameliyatı geçirdiği için tevdi gören iki kişinin de olduğu toplamda 39 köylüye de ceza kesildi.
 
39 KÖYLÜYE CEZA
 
Malkara’ya bağlı Bağpınarı köyünde.  24 Eylül 2012 tarihinde Bağpınarı köyü Hisartepe mevkiinde ağaçlık ve meralık alanda yangın çıktı. İtfaiye, orman işletme şefliği ve jandarmaya haber veren köylüler ekipler gelene kadar da yangına müdahale ettiler. Çıkan yangın. İtfaiye, orman işletme şefliği, jandarma ve köylülerin çabası ile kısa sürede söndürüldü.
 
SÖNDÜRMEDE GÖREV ALMAMA CEZASI
 
Yangından sonra Malkara Orman Şefliği tarafından aralarında yüzde 95 görme engeli bulunan 35 yaşındaki Recep Becer ve yangın gününde askerlik görevini yapmakta olan 22 yaşındaki Şavaş Akkaya aynı tarihte kalp ameliyatı geçiren 48 yaşındaki köy imamı Mustafa Çayır'ın da bulunduğu 39 kişiye Orman Kanunu’nun 69. maddesince “Orman Yangını Söndürmede Görev Almama” suçlarından ceza yazıldı.
 
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR
 
Haksız yere ceza yazıldığının öne süren vatandaşlar cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda bulunarak haklarını aradıklarını belirten 30 yaşındaki Sefer Becer, "Yangını ilk olarak biz gördük. Söndürmeye de ilk olarak biz gittik yine bize ceza yazmışlar. Birde benim yüzde 95 görme özürlü ağabeyim var ona da aynı cezayı kesmişler. Görme engelli bir adam nasıl yangını söndürsün?” dedi. Yazılan cezaların haksızlık olduğunu düşündüklerini ifade eden vatandaşlar “Bizim elimizde kanıtlarımız var bu kanıtlarla gerekli mercilere başvurduk" dedi. Mağdur olduklarını belirten diğer köy sakinleri, "Biz yangını görür görmez itfaiye ekiplerine haber verdik. Olay yerine orman yangın ekipleri, itfaiye, jandarma ekipleri geldi. Bu ekipleri yangın alanına biz götürdük” diyerek bu olayın arkasını bırakmayacaklarını söylediler.
 
Marmara Haber Merkezi