Öğrenciler direndi, başkan zammı geri çekti

Edirne'de, yaklaşık 100 kişilik öğrenci grubu, şehir içi toplu taşıma araçlarına 15 kuruş zam yapılacağını duyunca, Edirne Belediye Başkanlığı'na yürümek istedi. Öğrenciler, CHP'li

GÜNDEM 2.01.2013 21:41:00 0
Öğrenciler direndi, başkan zammı geri çekti
 Edirne'de, yaklaşık 100 kişilik öğrenci grubu, şehir içi toplu taşıma araçlarına 15 kuruş zam yapılacağını duyunca, Edirne Belediye Başkanlığı'na yürümek istedi.  Öğrenciler, CHP'li Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'ye tepki gösterirken, öğrenci gruba, CHP'li Belediye Meclis üyesi Arif Kuday da destek verdi. Bugün Belediye Meclisi'nde görüşülen zam, gelen tepkiler nedeniyle ertelendi.
 
Edirne Belediye Başkanlığı, 2 yıldır Edirne Toplu Ulaşım Sistemi’ne (ETUS) bağlı çalışan toplu taşıma araçlarına zam yapılmadığı gerekçesiyle 1,5 lira olan fiyata 15 kuruşluk zam yapılması için konuyu meclis gündemine taşıdı. Dünkü belediye meclisinde zam konusunun gündeme geleceğini öğrenen yaklaşık 100 öğrenci, Tahmis Meydanı'nda toplanarak 500 metre uzaklıktaki Edirne Belediye Başkanlığı'na 'Zam-Para Hamdi', 'Hamdi elini cebimizden çek' gibi dövizler taşıyıp slogan atarak yürümek istedi. Önlerini kesen çevik kuvvet, slogan atarak yürümelerine izin vermedi. Bunun üzerine öğrenciler sessizce belediye binası önüne geldi.
 
GERGİNLİK YAŞANDI
 
Burada Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi aleyhinde slogan atan öğrenciler, zamların geri çekilmesini istedi. 4 kişi de belediye meclis toplantısını izlemek için belediye binasına girmek istedi. Polis ile zabıta görevlileri giriş kapısını kapatarak öğrencilerin içeri girmesine izin vermedi. Öğrencilere destek veren CHP'li Belediye Meclis Üyesi ve DİSK Trakya Temsilcisi Arif Kuday, meclisin halka açık olduğunu belirterek öğrencilerin içeri girmesini istedi. İzin verilmeyince de kısa süreli gerginlik ve itişmeler yaşandı. Çevik Kuvvet ekipleri de, kapının arkasında olan öğrencilerin önünü kesti. Araya giren polis amirleri, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ile konuştu ve ardından temsilci seçilen 2 öğrenci Sedefçi ile konuştu. Daha sonra da 5 öğrencinin meclis toplantısını izlemesine izin verildi.
 
BURASI BELEDİYE MECLİSİDİR
 
Edirne Belediye Meclis Toplantısı saat 14.30'da başladı. Burada çeşitli gündem maddeleri oy birliğiyle kabul edildi. Toplu taşıma ücretine yapılacak zam konusundaki gündem maddesine Ak Parti grubu, çekimser kaldıklarını belirtti. CHP'li Belediye Meclis üyesi Arif Kuday ise, AKP'nin politikasını meydanlarda eleştirdiklerini, CHP'li belediye meclis üyesi olarak da zam yapılmasına karşı çıktığını ifade ederek, "Ben belediye meclis üyesi görevimden hariç, DİSK'in Trakya temsilciliğini yapıyorum. Uzun yılardır da alanlarda AKP hükümetinin zam ve zulüm politikaları konusunda alanlarda mücadele ediyorum. Bizler CHP'li belediye meclis üyeleriyiz. AKP'li arkadaşlarımız çekimser oy kullandı. Çok güzel bir kararları var. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak AKP hükümetinin bu ülkede halkına gördüğü zam, zulüm uygulamalarına tepki gösteriyorum" dedi. Bu sırada Kuday'ın sözünü kesen Sedefçi ise "Sesinizi kapatırım. Burada politika yapma şansımız yok. Konu hakkında konuşun. Hükümet ile ilgili laf etme şansımız yok. Eleştirilerinizi dışarıda yapın. Burası belediye meclisidir" dedi. Bunun üzerine Kuday, CHP'li meclis üyesi olarak bu zam teklifinin geri çekilmesini teklif etti ve çekilmediği takdirde ret oyu kullanacağını söyledi.
 
 
"PARTİ PARTİ OLSA SENİN GİBİLERE YER VERMEZ"
 
Kuday'ın sözlerine tepki gösteren Sedefçi, "Ya partiyi beğenmiyorsan olmazsın, gidersin, ya da durursan saygılı olursun. Ben grup kararına uymam, ben ret oylu veririm demek kolay iş. Parti parti olsa senin gibilere yer vermez. Maalesef yer veriyor" diye konuştu. Sedefçi "Yakıta zam geldi, benzine zam geldi, sabahleyin sigaraya zam yapıldığı halde, hükümete bağırmayanlar, hükümete gücü yetmeyenler, konuşup ahkam kesiyorlar. Hükümetin yaptığı zamda, olumsuzlukta sesleri çıkmıyor, kimsenin yürekleri yetmiyor. Ancak hedef belediye başkanı Hamdi Sedefçi ise, onu yiyecekler ya, 'nah yersiniz' şu an yapılan zam doğru bir zamdır" diye konuştu.
 
KARARI GERİ ÇEKTİ
 
Ardından Sedefçi, zam teklifini oylamaya sundu. Ancak gelen tepkiler nedeniyle muhalefetten meclis üyeleri çekimser kalınca, Sedefçi, kararı geri çektiğini söyledi. Öğrenciler ise bu kararı alkışlarla karşıladı ve ardından olaysız şekilde belediye binası önünden ayrıldı.
 
Marmara Haber Merkezi