Marmara Denizi, açık kanalizasyona dönüşecek

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Ergene’deki kirliliği meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 25.12.2012 02:42:00 0
Marmara Denizi, açık kanalizasyona dönüşecek
CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Ergene’deki kirliliği meclis gündemine taşıdı.
 
YUTTURMAYA ÇALIŞIYOR
 
Ergene Nehri’ni temizlemeye zorlanan Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, çareyi “Ergene’nin kirliliğini halının altına süpürmekte” bulduğunu ifade eden Köprülü “Bakanlık tarafından Ergene’yi temizlemek için hazırlanan ancak önemli bir aşamaya henüz geçilemeyen Havza Planı’na göre Ergene Nehri’ndeki kirliliğin Marmara Denizi’ne derin deşarj yöntemi ile verilmesine karar verildi. Tüm çevrecilerin, vatandaşların tepkisine rağmen Bakanlık, Ergeneyi boruların içine hapsedip, tüm kirliliği Marmara’ya akıtmayı büyük proje olarak Trakya ve Türkiye’ye yutturmaya çalışıyor” dedi.
 
CİDDİ SORUNLARI BERABERİNDE GETİRECEK
 
Marmara denizine kıyısı olan; İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Yalova, İzmit, Kocaeli gibi birçok ilin hem çevre, hem de insan sağlığını etkileyecek olan bu durumun ciddi sorunları da beraberinde getireceğini ifade eden Köprülü, “Projenin sanayi atıklarının yer değiştirmesinden başka bir işe yaramayacağını söyleyen çevreciler; Ergenenin temizlenmesi için düşünülen bu yöntemin temizleme anlamına gelmediğini, yöntemin Marmara Denizi için bir facia oluşturacağını vurgulamaktadırlar.  Yani yapılacak deşarj yöntemi ile yeni bir çevre felaketi ortaya çıkacaktır” diye konuştu.
 
AÇIK KANALİZASYONA DÖNÜŞECEK
 
Binlerce canlı türünün yaşadığı Marmara Denizi’nin, zaten kirlilik ile mücadele ederken bu kez tamamen deniz özelliğini kaybedeceğini, tıpkı Ergene gibi açık bir kanalizasyona dönüşeceğini öne süren Köprülü “Marmara Denizi içerisinde artık balıkların yaşayabilecekleri, büyüyebilecekleri, üreyebilecekleri bir ortam kalmayacaktır.  Bu aşamada yıllardır Ergeneyi temizleyecekleri sözleri veren AKP hükümetinin ilgili Bakanlığı Ergeneyi temizlemek zor gelince Marmara denizini yok etme riskini bile göze almıştır. Bu noktada Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın sözde Ergeneyi temizleme projelerinin ve faaliyetlerinin insan sağlığını ve çevreyi ilgilendiren konuları ile ilgili bölümü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı Marmara Denizinde ki balık ve deniz yaşamı üzerinde ki etkileri içinde yetkili bakanlık olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı ilgilendirmektedir” dedi. 
 
BAYRAKTAR VE EKER’E SORDU
 
Köprülü Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın Ergene Nehrinin kirliliğini Marmara Denizine deşarj etme projesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bakanlık bu projeyi geliştirirken sizden kapsamlı bir inceleme ve rapor istemiş midir? Eğer istemişse sizin bu konuda ki görüşleriniz nedir? Bu yöntem ile Marmara Denizi’nin bitme noktasına geleceği kesinken milyonlarca insanın yaşadığı Marmara Denizine kıyısı olan İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Yalova, Kocaeli illerine olası etkileri bakanlığınız tarafından incelenmiş midir? Bakanlığınızın Marmara Denizinin kirliliğinin önlenmesi için yaptığı çalışmalar nelerdir?” sorularını sorarken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde de “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak, Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın Ergene Nehrinin kirliliğini Marmara Denizine deşarj etme projesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bakanlık bu projeyi geliştirirken sizden Marmara Denizindeki balık ve deniz yaşamı üzerinde ki etkileri bakımından kapsamlı bir inceleme ve rapor istemiş midir? Eğer istemişse bakanlığınıza bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün bu konuda ki görüşleri nedir? Marmara Denizi’nde kaç balık türü ve deniz canlısı yaşamaktadır? Bunların türleri nelerdir?  Bunlar arasında nesli tehlike de olan türler var mıdır? Bakanlığınızın Marmara Denizinin kirliliğinin önlenmesi ve deniz yaşamının korunması için yaptığı çalışmalar nelerdir?” sorularını yöneltti.
 
Marmara Haber Merkezi