“Belediye batağın göbeğinde”

MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Mustafa Ordu, Çerkezköy Belediyesi’nden Bilgi Edinme Kanunu kapsamında aldıkları bilgileri kamuoyu ile paylaştı.

GÜNDEM 11.12.2012 06:06:00 0
“Belediye batağın göbeğinde”
MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Mustafa Ordu, Çerkezköy Belediyesi’nden Bilgi Edinme Kanunu kapsamında aldıkları bilgileri kamuoyu ile paylaştı.
 
DOĞRU VE AÇIK CEVAP BEKLİYORUZ
 
Belediyenin bilgileri vermemesi üzerine başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na başvurduklarını ve yaptıkları itirazın haklı bulunduğunu söyleyen Ordu “Pabucun pahalı olduğunu anlayan belediye başkanlığı eksik, karışık, yarım yamalak bir cevapla konuyu geçiştirmeye çalıştı. Bize verilen bilgiye göre halen 33 dosya icra takibindedir. Dosya sayısının bildirilenden fazla olduğu konusunda ciddi şüphelerimiz var. Konu hakkında verilen cevaplardaki eksikleri tespit ederek belediye başkanlığına tekrar başvurumuzu yaptık, yasal süresi içinde başvurumuza doğru ve açık cevap bekliyoruz” dedi.
 
VERGİLER, FAİZ OLARAK BİRİLERİNİN CEBİNE GİRİYOR
 
Belediyenin borçlarından dolayı İcra takibine giren dosya açısından batağın tam da göbeğinde olduğunu öne süren Ordu “İlk bakışta görünen 5 milyon 663 bin 688 TL tutarında borç aslı için icra takibi yapılmış, borçlara bir milyon 798 bin 346 TL gecikme faizi ödenmiştir. Bu rakamlara devam eden mahkeme kararlarına göre belirlenecek gecikme faizi ilavesi de yapılacaktır” dedi. İcra takibinde 500 TL’den 926 bin 600 TL’ye kadar değişik tutarlarda borçlar gözüktüğünü ifade eden İlçe Başkanı Ordu, “500 TL gibi küçük meblağlarda borçların ödenmeyerek icra takibine girmiş olmasının ödeme zorluğundan çok; ya ilgisizlik ve takipsizlikten yada borçluya karşı bir art niyetten kaynaklandığını düşünüyoruz. Sebep ne olursa olsun sonuçta borcun ana parasından fazla gecikme faizi ve masraf ödenen dosyalar vardır. Bu da vatandaşı sırtına yüklenen faiz yükünü arttırarak onun helal kazancından ödediği vergiler faiz olarak birilerinin cebine aktarılmıştır” diye konuştu.
 
TAKKE DÜŞTÜ KEL GÖRÜNDÜ
 
Bu tablo Çerkezköy Belediyesi’nin nasıl bir borç batağında olduğunun bir göstergesi olduğunu ifade eden Ordu “Çerkezköy belediye başkanlığının bilgi edinme yasası gereği istenen bilgileri gizleyerek vermemesinin gerçek sebebinin acı bir şekilde itirafıdır” dedi. İcra takiplerinden DP ve CHP’li belediye meclis üyelerinin haberleri olmadığı gibi Belediye başkanının da mensubu olduğu AK Partili meclis üyelerinin de bilgi sahibi olduğunu düşünmediğini söyleyen Ordu, “MHP’nin çabası sonucu vatandaşlardan gizlenen borç batağı açığa çıkarılmış, halk diliyle “takke düşmüş kel görünmüştür”. Bu tabloda belediye başkanı, ilgili belediye bürokratları ve meclis üyelerinin ortak sorumlulukları vardır. İki elimiz yakalarındadır, bu icra takibindeki borçların hesabını soracak ve haksız faiz ödemelerinin sorumlulara rücu edilmesi için yasal girişimlerde bulunacağız” dedi.
 
BEDELİNİ VATANDAŞ ÖDEYECEKTİR
 
Gizlilik ve bilgi kirliliğinin Çerkezköy Belediyesi’nde bir yönetim tarzı halini aldığını öne süren Ordu, “Belediye başkanlığı bilgi edindirme kanunu gereği sorulan sorulara cevap vermiyorsa iyi bilinmelidir ki: yasadan kaynaklanan bir sorun yoktur, tek gerekçe konu ile ilgili bilgilerin gizli kalması istenmektedir. Belediye meclis üyeleri ilgisizlikleri, yetersizlikleri veya beklentileri nedeniyle denetim görevini yapmamaktadır. Belediye meclis üyeleri başkanın ve bürokrasinin yaptıklarından habersiz olarak faaliyet raporunu ve kesin hesabı oy birliği ile kabul ediyorlar. Çerkezköy Belediyesi’nde alınan kararlar meclisteki denetimsizliğin sonucu yakın gelecekte Çerkezköy’ü ciddi sorunlar ve yaptırımlarla baş başa bırakacaktır. Belediye yönetiminin görevlerini yapmamasının bedelini kesinlikle yine vatandaşlarımız ödeyecektir.
 
EMANETİ EHLİNE VERMEMENİN DOĞAL SONUCU                 
 
Vatandaşların sorumluluğunun öncelikle yaptıkları siyasi faaliyet yani seçim tercihinden başladığını ifade eden MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Mustafa Ordu, “Kur'an açısından siyasi faaliyet, kamuyu ilgilendiren işlerin, yani "emanet"in ahlaki ve teknik anlamda ehline verilmesidir. Demek ki siyasi faaliyetin her zaman uymak zorunda olduğu evrensel ilkelerden birisi, "emaneti ehline vermek"tir. Bugün belediyenin içine düştüğü durum, vatandaşlarımızın emaneti ehline vermemelerinin doğal bir sonucudur. Belediye başkanı ehil olmadığı için görevini ve sorumluluğunu yerine getirmemekte vatandaşların alın teri karşılığı ödediği vergileri israf etmekte, borçlarını zamanında ödemediği için vatandaşlarımızın ödediği paraların önemli bir bölümü faize gitmektedir. Acı ama gerçek budur, camiye siyaset sokanlar dini referansları kullanarak vatandaşları kandırıyor ve oylarını aldıkları vatandaşların vergilerini faize vererek yine vatandaşları dolaylı olarak Kur’an buyruklarına karşı getiriyorlar” ifadesini kullandı.
 
Marmara Haber Merkezi