Türkiye’den ayrıldığı anlamına gelmiyor

Arnavutluk Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Edith Harxhi ile beraberindeki heyet, önceki gün Trakya Üniversitesi’ni ziyaret etti.

GÜNDEM 6.12.2012 21:15:00 0
Türkiye’den ayrıldığı anlamına gelmiyor
 Arnavutluk Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Edith Harxhi ile beraberindeki heyet, önceki gün Trakya Üniversitesi’ni ziyaret etti. Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Metin Kılıç ve rektör yardımcıları tarafından karşılanan Arnavutluk Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Edith Harxhi, Balkan Kongre Merkezi’nde bir konferans verdi.
 
KONFERANS VERDİ
 
Konferansa Trakya Üniversitesi’ndeki Arnavut Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün öğretim üyeleri ve öğrencileri ile çok sayıda çeşitli Balkan ülkelerinden gelen öğrenciler katıldı. Bakan Yardımcısı Harxhi, Arnavutluk’un İsmail Kemal ve arkadaşlarının çalışmalarıyla bağımsızlığını kazandığını, ancak bağımsızlığını kazanmasının, Arnavutluk’un Türkiye’den ayrıldığı anlamına gelmediğini ifade ederek “Bugün Arnavutluk’ta çok sayıda Türk yaşamaktadır; bunun gibi Türkiye’de de Arnavutlar bulunmaktadır” dedi.
 
HERKES İÇİN ÇOK ACIKLI BİR HİKAYE
 
Arnavutluk Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Edith Harxhi “Özellikle son 20 senede Arnavut-Türk ilişkilerinin bu denli yakın ve düzenli şekilde ilerleyişini Kosova’nın kendi bağımsızlığını kazanmasına dayandırıyorum. Kosova’nın hikâyesi zannediyorum ki herkes için çok acıklı bir hikâyedir. Bu sadece Türkiye ve Arnavutluk açısından değil bütün dünya için böyledir. Arnavut Türk ilişkileri her gün bir basamak daha çıkmaktadır. Bunun en büyük sebebi 500 sene beraber yaşanmış olmasıdır. Bundan 100 yıl önce Osmanlı Devletinden ayrılmamıza rağmen şu anda inanıyorum ki Arnavutluk kutlamaları yapıldığında Türkiye de bunu sevinçle karşılıyordur. Çünkü Türkiye ile Arnavutluk arasında hem kültür açısından hem de insanlık açısından bir birleştirici unsur vardır” dedi. 
 
ÖĞRENCİLERLE SOHBET ETTİ
 
Konuk Bakan Yardımcısı Harxhi, daha sonra Kongre Merkezi’nin girişinde öğrencilerle sohbet etti. Arnavutça Bölümü’nün öğrencileriyle yaptığı konuşmadan duyduğu memnuniyetini belirtti. Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Yüksel Topaloğlu’nun doçentlik tezi, Şemsettin Sami kitabını Harxhi’ye takdim etti.
 
Marmara Haber Merkezi