Türkiye'de her gün 5 kadın öldürülüyor

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclis Üyesi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde AKP’nin iktidar olduğu son on yılda şiddetin azalmadığı, aksine

GÜNDEM 26.11.2012 22:05:00 0
Türkiye

KARA İSTATİSTİK ÜRKÜTÜYOR

20’nci yüzyılın başında çevresindeki ülkeleri kıskandıran haklara sahip Türk kadınının 21’nci yüzyıl Türkiye'sinde artık adının olmadığını söyleyen CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Kadın bedeni üzerinden siyaset yapan hükümet, kadının adına düşünüyor, karar veriyor, uyguluyor. Gün geçmesin ki bir kadın katledilmesin, cinsel, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmasın. Kadına şiddeti anlatan ‘kara istatistik’ AKP’nin iktidar olduğu son 10 yılda ürkütücü bir hal aldı” ifadelerini kullandı.

7 AYDA 140 KADIN ÖLDÜ

İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre bu yılın ilk 7 ayında ülke çapında 49 bin 532 kadının şiddete maruz kaldığını söyleyen Yüceer, “Günde 235, bir saatte 10 kadın aile içi şiddetin kurbanı oldu. Aynı dönemde 140 kadın öldürüldü. Aslında rakamlar korkunç gerçeği tam anlamıyla yansıtmıyor. Çünkü ‘kol kırılır yen içinde kalır’ ve ‘kader’ mantığıyla hareket eden kadınlar, maalesef yaşadığı şiddeti saklıyor” diye konuştu.

KORUMA ALTINDAYKEN DAHİ ÖLDÜRÜLÜYORLAR

Kadınların kocaları, eski kocaları, sevgilileri, erkek akrabaları ya da tanıdık bir erkek tarafından öldürüldüğünü söyleyen Dr. Candan Yüceer, Türkiye’de her gün 5 kadın öldürülüyor. İstatistikler, kadın cinayetlerinin yüzde 47'sinin eski koca ya da boşanmak üzere olunan koca tarafından işlendiği gerçeğini bize hatırlatıyor. Şiddet yaşayan kadınların korunma talebiyle polise ya da savcılıklara başvurması da çözüm değil. Çünkü bu kadınların yüzde 73’ü koruma kararı alınmasına karşın öldürülüyor.

BAKAN ŞAHİN GÜNAH ÇIKARIYOR

İktidarın “çözüm” iddiasıyla ısrarla savunduğu sığınma evi projesinin de şiddeti uzaklaştırmadığını kaydeden Yüceer, “Sığınma evine alınan kadınlar da ölümle burun buruna yaşıyor. İktidar, kadına yönelik şiddet sorununu çözmekten uzak. Kadını eve mahkum eden bir anlayışı savunan iktidarın Aile ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Devlet Bakanı olan Fatma Şahin hesap vereceğine, sürekli günah çıkarıyor. Şahin, konuştukça sokak ortasında “kendinden ayrılan eşini bıçakla doğrayan” kocanın haberleri basından eksik olmuyor” dedi.

İNSANLIK AYIBININ YIL DÖNÜMÜ

Eşitliğe inanmayan, kadını kadın olarak görmekten kaçınan gerici bir zihniyet ürünü olan bakış açısının, öfkeli açıklamalar ile kadına yönelen şiddeti durduramayacağını ifade eden Candan Yüceer, “Bir utanç ve insanlık ayıbının yıl dönümü olan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde, eşit, özgür ve kadınların şiddete uğramadığı, bir dünya arzuluyoruz. Kadının, yönetimde, siyasette, çalışma yaşamında, eğitimde, hukukta, evrensel hak ve özgürlüklerde kısacası toplumun tüm alanlarında erkeklerle birlikte eşit haklara sahip olduğu bir toplum özlemimizi bir kez daha dile getiriyoruz” şeklinde konuştu.

Haber / Ahmet KARDEŞ